Τέλος στην υποχρεωτική μείωση ενοικίων κατά 40%

0
40
EUROKINISSI

Τέλος μπαίνει στην υποχρεωτική μείωση των ενοικίων κατά 40% που ισχύει και τον Αύγουστο στους κλάδους εστίασης, τουρισμού, μεταφορών, αθλητισμού και πολιτισμού σχεδιάζει να ρίξει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Το επικρατέστερο σενάριο ρίχνει τίτλους τέλους στην οριζόντια αναγκαστική μείωση των μισθωμάτων αλλά στη θέση του έρχεται ένα νέο στοχευμένο μέτρο το οποίο θα αφορά μόνο επαγγελματικές μισθώσεις σε κλάδους που συνεχίζουν να πλήττονται. Σε πρώτο πλάνο μπαίνει το λιανικό εμπόριο .

Σύμφωνα με πηγές, μελετάται το ενδεχόμενο κάλυψης μέρους της απώλειας των ενοικίων που θα υπάρξουν για τους ιδιοκτήτες ακινήτων μετά από οικειοθελείς συμφωνίες με τους μισθωτές για προσαρμογή των ενοικίων στα νέα δεδομένα της αγοράς. Με τα ισχύοντα σήμερα, το δημόσιο καλύπτει το ένα τρίτο της χασούρας των ιδιοκτητών υπό μορφή συμψηφισμών με τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις, μια διαδικασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη με τους ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέστησαν απώλειες και τις δήλωσαν να αναμένουν τώρα να δουν τις «ελαφρύνσεις» είτε στο εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος,  είτε του ΕΝΦΙΑ.

Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται και η παρεμφερής πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ για επαναπροσδιορισμό των μισθωμάτων μετά από επιμέρους συμφωνίες ιδιοκτητών- ενοικιαστών , με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς και κάλυψη μέρους της απώλειας των ιδιοκτητών υπό μορφή φορολογικών εκπτώσεων με συμψηφισμό.

Η ΠΟΜΙΔΑ έχει προτείνει από κοινού με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών,  «να τελειώσουν οριστικά οι αναγκαστικές μειώσεις και να νομοθετηθεί επιστροφή του 30% σε όσους ιδιοκτήτες δεχτούν να κάνουν οικειοθελείς μειώσεις μέχρι -40% και μέχρι 31.12.2020, ώστε από 1.1.2021, που ελπίζουμε ότι θα έχει βελτιωθεί η κατάσταση, να ισχύσουν τα κανονικά μισθώματα».

Πηγή: thepresident.gr