Η συγχώνευση ονείρων και πραγματικότητας μέσω της διαυγούς ονειροποίας
Πόσοι από εμάς δεν έχουμε βιώσει κάποια στιγμή στη ζωή μας την αίσθηση ότι το όνειρο στο οποίο είμαστε βυθισμένοι είναι «πολύ αληθινό», με πλήρη επίγνωση του εαυτού μας και της κατάστασής μας; Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι το 55% των ανθρώπων αναφέρει τουλάχιστον μία περίπτωση «διαυγούς ονείρου», κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό. Τα διαυγή όνειρα, γνωστά και ως lucid dreams, άρχισαν να μελετώνται συστηματικά μόλις τη δεκαετία του 1970, καθώς προηγούμενες αντιλήψεις τα συνέδεαν με ενοράσεις ή επικοινωνία με θεϊκές δυνάμεις.

Μέχρι πρόσφατα, η πορεία της έρευνας πάνω στα διαυγή όνειρα είχε προχωρήσει σε μεθόδους που προϋπέθεταν την επικοινωνία με τον έξω κόσμο μέσω κώδικα Μορς. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη από την εταιρεία REMspace, που δραστηριοποιείται στον τομέα της ανθρώπινης ύπνου, έφερε μία επαναστατική εξέλιξη: δύο συμμετέχοντες σε διαυγή όνειρα κατάφεραν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Παρόλο που η επίσημη δημοσίευση των ευρημάτων αναμένεται σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό, οι επιστήμονες δεν μπορούν να κρύψουν τον ενθουσιασμό τους.

Το πείραμα με τους επτά συμμετέχοντες διεξήχθη σε δύο διαφορετικές νύχτες, όπου οι συμμετέχοντες «καλωδιώθηκαν» με ειδικά όργανα μέτρησης των εγκεφαλικών τους κυμάτων κατά τη διάρκεια του ύπνου τους. Στα αυτιά τους ακούστηκε μια τυχαία λέξη, την οποία έπρεπε να επαναλάβουν όταν εισέρχονταν σε κατάσταση διαυγούς ονείρου. Στα 10 συνολικά «ικανοποιητικά» διαυγή όνειρα, οι συμμετέχοντες κατάφεραν να επικοινωνήσουν, με επικοινωνία που καταγράφηκε και αποθηκεύτηκε από τον κεντρικό διακομιστή της REMspace.

Αυτή η ανακάλυψη προμηνύει ραγδαίες εξελίξεις, που εκτείνονται από την ψυχολογία και τη φυσιολογία μέχρι και τον τρόπο που επικοινωνούμε, θέτοντας ερωτήματα για το τι άλλο μπορεί να καταφέρουμε στο μέλλον. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι μέθοδοι αυτοί μπορεί να μειώσουν τα όρια ανάμεσα στα όνειρα και στην πραγματικότητα.

Ο ιδρυτής της REMspace, Michael Raduga, δήλωσε ότι η έμπνευσή του προήλθε από την προσωπική του εμπειρία με τα διαυγή όνειρα και τη θέληση του να επικοινωνήσει με άλλους ανθρώπους σε αυτή την κατάσταση. Σε μελλοντικές έρευνες, ελπίζει ότι θα υπάρξουν και άλλα εργαλεία για να διευκολυνθεί αυτή η επικοινωνία. Πηγή: newsbomb.gr