Η μεγαλύτερη γιορτή αστροπαρατήρησης στο Ηνωμένο Βασίλειο συγκεντρώνει εκατοντάδες ερασιτέχνες αστρονόμους
Εκατοντάδες ερασιτέχνες αστρονόμοι έχουν συγκεντρωθεί στο Νόρφολκ για την μεγαλύτερη εκδήλωση αστροπαρατήρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, γνωστή ως «star party». Η Αστρονομική Εταιρεία του Loughton διοργανώνει αυτή την εκδήλωση για 30 χρόνια, με το Kelling Heath Holiday Park στο Holt να είναι ο χώρος διεξαγωγής τα τελευταία 20 χρόνια. Οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν τα αστέρια και να καταγράψουν εικόνες από τα αντικείμενα του νυχτερινού ουρανού.

Η εκδήλωση, κατά την οποία οι συμμετέχοντες βιώνουν μια «κοινή εμπειρία», έχει εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου, λέει ο συντονιστής Alan Marriott. «Στην αρχή ήταν ένα παρατεταμένο Σαββατοκύριακο, όμως με την πάροδο των χρόνων έγινε μια ολόκληρη εβδομάδα». Κάθε χρόνο, η συμμετοχή ανέρχεται συχνά σε 300-400 άτομα, ενώ σε περιόδους αιχμής μπορεί να φτάσει και τα 1.000.

Οι ερασιτέχνες αστρονόμοι που συμμετέχουν ποικίλλουν σε επίπεδα και ενδιαφέροντα. Ορισμένοι εστιάζουν στη λήψη φωτογραφιών του ουρανού, ενώ άλλοι, όπως ο Alan Marriott, προτιμούν την οπτική παρατήρηση. Ο Marriott αναφέρει ότι το χόμπι της αστρονομίας έχει αλλάξει δραστικά με την τεχνολογία των τηλεσκοπίων, καθιστώντας την αστροπαρατήρηση σχεδόν ένα διαφορετικό χόμπι πλέον. Ο ίδιος έχει κατασκευάσει το τηλεσκόπιο του, με την κεφαλή του να είναι από τύμπανο μπάσου 60,96 εκατοστών.

Η τοποθεσία του Kelling Heath προσφέρει τις καλύτερες συνθήκες για παρατήρηση των άστρων, με σκοτεινές νύχτες και ελάχιστη φωτορύπανση. Ο Marriott επεσήμανε ότι η φωτορύπανση στις πόλεις σημαίνει ότι πολλοί δεν έχουν δει ποτέ τα τμήματα του γαλαξία που είναι ορατά με γυμνό μάτι. «Με ένα καλό ζευγάρι κιάλια μπορείτε να δείτε τον Γαλαξία μας σε μια σκοτεινή νύχτα, θα είναι πραγματικά μαγευτικός», είπε.

Η εκδήλωση δεν είναι μόνο μια επιστημονική δραστηριότητα, αλλά και μια κοινωνική ευκαιρία για τους συμμετέχοντες. Πολλοί σύλλογοι αστρονομίας συμμετέχουν ως ομάδα, προσφέροντας μια αίσθηση κοινότητας και ευκαιρίες για μάθηση και ανταλλαγή γνώσεων. «Οι άνθρωποι μαθαίνουν ο ένας από τον άλλον και απολαμβάνουν την εμπειρία της αστροπαρατήρησης συλλογικά», δήλωσε ο Marriott.

Πηγή: newsbomb.gr