Τα τέσσερα πολιτικά στοιχήματα του Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

0
41

EUROKONISSI

Τέσσερα είναι τα μεγάλα πολιτικά στοιχήματα του Πρωθυπουργού στη φετινή ΔΕΘ, που πραγματοποιείται σε μια περίοδο που η Αντιπολίτευση έχει κάνει σημαία της το θέμα των υποκλοπών, προσπαθώντας να «ροκανίσει» τη διαφορά της από τη ΝΔ, ενόψει των εθνικών εκλογών…

Του Κώστα Πασίση

Για το Μαξίμου η 86η ΔΕΘ είναι κομβικός σταθμός για το «μπετονάρισμα» της πρωτοκαθεδρίας της ΝΔ στο πολιτικό σκηνικό.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ΝΔ παραμένει πρώτο κόμμα με διαφορά ασφαλείας, από το δεύτερο, αν και καταγράψει μικρές απώλειες, λόγω της υπόθεσης των υποκλοπών και της ενεργειακής κρίσης.

Στην προκειμένη περίπτωση η στόχευση είναι να ελαχιστοποιηθούν οι διαρροές και να διατηρήσει το πολιτικό πλεονέκτημα στις διεργασίες για το σχηματισμό μια σταθερής κυβέρνησης την επόμενη ημέρα των εκλογών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτακης στη Θεσσαλονίκη θα προτάξει θετική ατζέντα, που θα είναι οι προγραμματικές δεσμεύσεις για τους υπόλοιπους εννέα μήνες μέχρι τις εκλογές αλλά και οι άξονες διακυβέρνησης της επόμενης 4ετιας.

Στο Βελλίδειο και στη συνέντευξή τύπου θα παίξει το χαρτί της πολιτικής σταθερότητας που έχει ανάγκη ο τόπος για να κυβερνηθεί σωστά και να αποφύγει περιπέτειες του πρόσφατου παρελθόντος.

Η στρατηγική του Μαξίμου περιστρέφεται γύρω από την ανάγκη να λάβει η ΝΔ μια ισχυρή λαϊκή εντολή, που θα δημιουργει προϋποθέσεις αυτοδυναμίας, στο δεύτερο γύρο των εκλογών, μετα την απλή αναλογική που έχει άρωμα πολιτικής αβεβαιότητας.

Είναι πιθανό η σημερινή ομιλία του να περιέχει και εκλογικά διλήμματα που θα δείχνουν τις χαοτικές διαφορές μεταξύ της Κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, που διεκδικεί μέσω του οχήματος της Προοδευτικής Διακυβέρνησης να επανέλθει στην Εξουσία.

Το δεύτερο στοίχημα είναι η φυγή προς τα εμπρός, μια επανεκκίνηση, με όχημα τις παροχές με μέτρο, αλλά και την καλή πορεία της οικονομίας, που από «αχίλλειος πτέρνα» τα προηγούμενα χρόνια, σήμερα έγινε συγκριτικό πλεονέκτημα.

Όπως έδειξαν τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ το β’ τρίμηνο, η ελληνική οικονομία όχι μόνο αντέχει, αλλά ενδυναμώνεται, παρουσιάζοντας μάλιστα ευνοϊκές προοπτικές, δεδομένων βεβαίως των σημαντικών προκλήσεων της εποχής, ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Χρήστος Σταικούρας.

Σε αυτή τη βάση στηρίζεται το Μαξίμου και ο Πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που είναι το τρίτο μεγάλο πολιτικό στοίχημα, που αν το κερδίσει, τον επερχόμενο δύσκολο Χειμώνα, θα θέσει και τα θεμέλια για τη διατήρηση των πολιτικών σκήπτρων την επόμενη ημέρα των εκλογών.

Ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα επιχειρήσει να ενισχύσει το κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησης του, προβαίνοντας σε στοχευμένες ανακοινώσεις- ανάσες για τους ευάλωτους συμπολίτες μας, τους συνταξιούχους, τη μεσαία τάξη και τους νέους.

Το τέταρτο πολιτικό στοίχημα είναι η συνέχιση του πολιτικού φλέρτ με το «Κέντρο», που στις εκλογές του 2019 του …χάρισε τη νίκη με μεγάλη διαφορά από την Κουμουνδούρου.

Η υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη δείχνει να έχει «τραυματίσει» ελαφρώς τις σχέσεις εμπιστοσύνης με το συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Και αυτό το «τραύμα» ο Πρωθυπουργός σήμερα το βράδυ θα επιχειρήσει να «επουλώσει»…

Πηγή: thepresident.gr