Τ.Ερντογάν: Η Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ να κάνει βήμα πίσω σε Αιγαίο και Μεσόγειο

0
22
ΑΠΕ

Συνεχίζει τις προκλητικές δηλώσεις ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγλιπ Ερντογάν, αναφέροντας πως «το Αιγαίο και η ανατολική Μεσόγειος είναι ζητήματα στα οποία η Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ να κάνει βήμα πίσω».

Όπως αναφέρει το sigmalive.com ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The Peninsula του Κατάρ υποστήριξε για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία ήταν πάντα υπέρ της δίκαιης κατανομής του πλούτου της ανατολική Μεσογείου με όλα τα παράκτια κράτη.

«Αυτό το υπογραμμίσαμε σε όλες τις διπλωματικές μας πρωτοβουλίες. Ωστόσο, χώρες –και κυρίως η Ελλάδα- που ενοχλήθηκαν από την παρουσία της Τουρκίας, προέβαλαν μία συμπεριφορά με μονομερή βήματα που προκάλεσαν ένταση. Η αιτία της συμπεριφοράς της αποικιοκρατικής Γαλλίας, η οποία υποκινεί και την Ελλάδα, και την Ε/Κ Διοίκηση της Νότιας Κύπρου και τώρα και την Αρμενία είναι ο ενεργός ρόλος που έχει αναλάβει η Τουρκία στην περιοχή», υποστήριξε ο κ. Ερντογάν, βλέποντας «δάκτυλο» Γαλλίας και πάλι πίσω από το πρόβλημα της ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο.

«Το ζήτημα του Αιγαίου και της Μεσογείου είναι ένα ζήτημα που η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει ποτέ βήμα πίσω. Το έχουμε δηλώσει σε κάθε πλατφόρμα με τον πλέον υψηλό τόνο ότι η Τουρκία και η “τδβκ” (όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος), την οποία αγνοούν, δεν πρόκειται ποτέ να δεχτεί καμία λύση που θα τη φυλακίσει στις ακτές της και θα συνεχίσουμε να το δηλώνουμε. Θα συνεχίσουμε αποφασιστικά να προστατεύουμε και να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας ανά πάσα στιγμή και υπό όλες τις συνθήκες», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ αναφερόμενος στην Ελλάδα είπε ότι κατόπιν της αποφασιστικότητας της Άγκυρας δέχτηκε το διάλογο.

«Εκείνοι που είδαν την αποφασιστικότητά μας στην ανατολική Μεσόγειο και συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν τη χώρα μας να κάνει πίσω με κούφιες απειλές και εκβιασμούς, επιτέλους δέχτηκαν τις εκκλήσεις μας για διάλογο. Αν και διατηρούσαμε τα κανάλια της διπλωματίας ανοιχτά από την αρχή. Η Τουρκία το έχει δηλώσει καθαρά και ξάστερα ότι είναι υπέρ της μείωσης της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο και υπέρ του διαλόγου όχι μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις. Γνωρίζουμε καλά ότι έχουμε δίκιο με βάση το διεθνές δίκαιο. Και όλα τα βήματα που κάνουμε προς αυτήν την κατεύθυνση στο θέμα της Μεσογείου γίνονται στο πλαίσιο της αρχής του win-win, ώστε να εξυπηρετήσουν την ειρήνη και την ηρεμία καθώς και την προστασία πρώτα από όλα των δικών μας συμφερόντων, αλλά και το συμφέρον όλων των μεσογειακών χωρών», ανέφερε.

Πηγή: thepresident.gr