ΣΥΡΙΖΑ: Όπισθεν ολοταχώς από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο

0
17
ΑΠΕ

“Σε δεινή θέση περιήλθε σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, ο Υπουργός Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκος”, ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: “Αφού επί μήνες καλλιέργησε την ψευδαίσθηση μιας δήθεν τεράστιας μεταρρύθμισης στο χώρο της δημόσιας διοίκησης, αναγκάστηκε τελικά, υπό το βάρος της πίεσης του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ΚώσταΖαχαριάδη αλλά και των εισηγητών άλλων κομμάτων να κάνει στροφή 180ο.”

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι: “Ειδικότερα ο κ. Θεοδωρικάκος παραδέχτηκε πλήρως ότι:

Το θεσμικό πλαίσιο για τους γραπτούςδιαγωνισμούς στο δημόσιο υφίσταται και εφαρμόζεται από το 1994 (Υπουργός Αν. Πεπονής).

Οι προβλέψεις περί στρατηγικού προγραμματισμού προσλήψεων, ενοποιημένων προκηρύξεων και ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων και δικαιολογητικών των υποψηφίων, προβλέπονται ήδη από το 2019 (Υπουργός ΜαριλίζαΞενογιαννακοπούλου).

Η ενίσχυση του Δημοσίου με σύγχρονα διοικητικά εργαλεία, όπως τα ψηφιακάοργανογράμματα και τα περιγράμματαθέσεωνεργασίαςεφαρμόζονται ήδη από το 2017. (Υπουργός Όλγα Γεροβασίλη).

Με λίγα λόγια ο κ. Θεοδωρικάκος παραδέχτηκε ότι για μια ακόμη φορά, η κυβέρνηση επιχειρεί fake μεταρρυθμίσεις οικειοποιούμενηυφιστάμενες ρυθμίσεις και εφαρμοζόμενες πολιτικές.

Κατά τα λοιπά απέφυγε επιμελώς να απαντήσει στη σφοδρή κριτική που του άσκησε ο Κώστας Ζαχαριάδης για τη λειτουργία του πολυδαίδαλου, πολυδάπανου και αναποτελεσματικού «Επιτελικού Κράτους» και την εκτόξευση του αριθμού και των αποδοχών των μετακλητών. Καταργήστε πρώτα το Επιτελικό Κράτος, μειώστε τους αριθμούς των μετακλητών των Υπουργών και των Βουλευτών και ελάτε να συζητήσουμε, ανέφερε χαρακτηριστικά ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην αναφορά του κ. Ζαχαριάδη για διαρκείςπαρακάμψεις του νόμου του ΑΣΕΠ και προσλήψεις από το παράθυρο, ο κ. Θεοδωρικάκος απάντησε με ανακρίβειες δηλώνοντας πως όσες εξαιρέσεις υπήρξαν,οφείλονται στις έκτακτεςσυνθήκες της πανδημίας.

Υπενθυμίζουμε στον κ. Θεοδωρικάκο ότι η τροπολογία του κ. Βορίδη για προσλήψεις στο Υπουργείο ΑγροτικήςΑνάπτυξηςεκτός ΑΣΕΠ, ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2019. Όπως είναι γνωστό εκείνη την περίοδο δεν υπήρχε covid 19…

Υπενθυμίζουμε ακόμη ότι οι απευθείας διορισμοί ιδιωτών (μετακλητών) σε θέσεις ευθύνης όπως για παράδειγμα στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, προφανώς και δεν συνδέονται με την πανδημία.

Ας σταματήσει λοιπόν ο κ. Θεοδωρικάκος τα επικοινωνιακά παιχνίδια. Στα τεχνικά σημεία του νομοσχεδίουυπάρχουν σημείαδιαφωνίας, υπάρχουν σημείασύγκλισης και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Και βεβαίως ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αν μπορεί έστω και στο ελάχιστο, να συνεισφέρει ώστε να διορθωθούν κάποια κακώς κείμενα του νομοσχεδίου, θα το πράξει. Με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία και τους θεσμούς

Όμως, το πρόβλημα βρίσκεται αλλού.

Βρίσκεται στην κυρίαρχη στους κόλπους της ΝΔ αντίληψης περί δημιουργίας ενός κράτουςλάφυρου που θα υπάρχει και θα λειτουργεί προς όφελος συγκεκριμένων κρατικοδίαιτων συμφερόντων. Βρίσκεται στην πλήρη αναξιοπιστία και ανυποληψία που έχει περιέλθει η κυβέρνηση με την επαναφορά των χειρότερων πρακτικών κομματισμού και πελατειακών σχέσεωνστη δημόσια διοίκηση.

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν πείθει κανένα ότι είναι σε θέση να σχεδιάσει και να υλοποιήσει οποιαδήποτε πραγματική μεταρρύθμιση. Άλλωστε, το παρελθόν της συγκεκριμένης παράταξης, αποδεικνύει ότι ειδικότητά της αποτελούν όχι οι μεταρρυθμίσεις προς όφελος των πολλών, αλλά οι πελατειακές διευθετήσεις και εξυπηρετήσεις προς όφελος των λίγων και ισχυρών.”

Πηγή: thepresident.gr