Συνάντηση Κ.Σκρέκα με τον Ρουμάνο ομόλογό του για την ενίσχυση της περιφερειακής ενεργειακής ασφάλειας

0
72

ΑΠΕ

Η διεθνής ενεργειακή κρίση, οι ανησυχητικές εξελίξεις στην Ουκρανία και η στενότερη συνεργασία Ελλάδας-Ρουμανίας για την ενίσχυση της περιφερειακής ενεργειακής ασφάλειας, συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε σήμερα στο Βουκουρέστι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο οποίος συνόδευσε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον ομόλογό του, Βίργκιλ Ποπέσκου.

Ειδικότερα, οι δύο υπουργοί συζήτησαν την προώθηση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου, την ολοκλήρωση του αγωγού IGB και την κατασκευή του πλωτού τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη.

Ο κ. Σκρέκας παρουσίασε στον Ρουμάνο ομόλογό του, το σχέδιο για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου, μέσω της οποίας θα μπορούσε να μεταφερθεί πράσινη ενέργεια σε ευρωπαϊκές χώρες. Μετέφερε επίσης στον κ. Popescu, το ενδιαφέρον ελληνικών επιχειρήσεων να επενδύσουν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ρουμανίας, ενώ έκανε αναφορά στα σχέδια της ΔΕΗ να συμμετάσχει σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στα Βαλκάνια.

Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η δέσμευση των δύο χωρών για την υλοποίηση των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, με τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 και την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050. Επιπρόσθετα, τονίστηκε η σημασία των ΑΠΕ για τη μείωση του ενεργειακού κόστους σε σταθερή βάση και την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δήλωσε: «Στη συνάντηση που είχα με τον ομόλογό μου, Βίργκιλ Ποπέσκου, συζητήσαμε για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και εξετάσαμε την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου και των ΑΠΕ. Η Ρουμανία είναι μια ισχυρή ενεργειακή δύναμη, καθώς είναι η τέταρτη μεγαλύτερη παραγωγός φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συζητήσαμε επίσης, για την επίτευξη των κοινών κλιματικών μας στόχων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Μετέφερα στον κ. Ποπέσκου το ενδιαφέρον ελληνικών εταιρειών να επενδύσουν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και ΑΠΕ της Ρουμανίας. Σε μια περίοδο γεωπολιτικής αστάθειας και έντονης μεταβλητότητας στην αγορά ενέργειας, η ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας αποκτά βαρύνουσα σημασία, καθώς θα αναβαθμίσει την ενεργειακή ασφάλεια, προωθώντας τη σταθερότητα και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή».

Πηγή: thepresident.gr