Συνάντηση αρχηγoύ ΓΕΕΘΑ με τον Διοικητή Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ

0
33

Ο Ανώτατος Διοικητής Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ, πτέραρχος Αντρέ Λανάτα πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα από την Πέμπτη 25 Μαρτίου έως και αύριο Σάββατο 27 Μαρτίου, προσκεκλημένος του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου. Όπως ανακοινώθηκε, σήμερα, ο πτέραρχος Λανάτα κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του ‘Αγνωστου Στρατιώτη και ακολούθως έγινε δεκτός από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στο στρατόπεδο Παπάγου.

Ο Ανώτατος Διοικητής Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και συνεργασίας. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στο περιβάλλον ασφαλείας της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, καθώς και τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα ως πυλώνας ασφαλείας, σταθερότητας και ειρήνης. Υπογράμμισε τις στενές σχέσεις που έχει αναπτύξει η Ελλάδα με κράτη της ΜΕΝΑ (Middle East and North Africa) μέσω ενός ευρέος πλέγματος συνεκπαιδεύσεων και επαφών που υλοποιεί με αυτές. Επιπλέον, τόνισε την σταθερή προσήλωση της χώρας μας στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Συμμαχίας με την συμμετοχή της στις αποστολές του ΝΑΤΟ στο μέγιστο δυνατό βαθμό και τη συνεισφορά της με αμυντικές δαπάνες που παραδοσιακά υπερκαλύπτουν το 2% του κρατικού προϋπολογισμού της. Επίσης, αναφέρθηκε στην πρόσφατη ενεργοποίηση του κέντρου αριστείας ενοποιημένης αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας με έδρα τα Χανιά στην Κρήτη καθώς και στην περαιτέρω αξιοποίηση του ΝΑΤΟϊκού κέντρου επιχειρησιακής εκπαίδευσης ναυτικής αποτροπής στην Κρήτη, στο πλαίσιο διεύρυνσης της συνεργασίας της συμμαχίας με εταίρους και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Σήμερα, ο πτέραρχος Λανάτα είχε προγραμματισμένη συνάντηση στο Υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας με τον υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Πηγή: thepresident.gr