Συμμετοχή Ν.Χαρδαλιά στη σύσκεψη υπουργών Άμυνας για την Ουκρανία

0
11

ΑΠΕ

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, συμμετείχε σήμερα, εκπροσωπώντας τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο και την Ελλάδα, στη σύσκεψη υπουργών Άμυνας με θέμα τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ουκρανία, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αεροπορική βάση Ramstein στη Γερμανία.

Όπως ανακοινώθηκε, η σύσκεψη διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Ώστιν, με τη συμμετοχή υπουργών, υφυπουργών Άμυνας και υψηλόβαθμων αξιωματούχων των κρατών-μελών καθώς και χωρών εταίρων του ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο των εργασιών της σύσκεψης δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην παροχή αμυντικού εξοπλισμού, στην εκπαίδευση του στρατιωτικού προσωπικού των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και στη συνεργασία μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών για κάλυψη των εξοπλιστικών αναγκών.

Κατά την παρέμβασή του ο Ν. Χαρδαλιάς τόνισε ότι η απρόκλητη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την οποία η χώρα μας καταδίκασε από την πρώτη στιγμή, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Επίσης, αναφέρθηκε στη σημαντική ανθρωπιστική και αμυντική βοήθεια που έχει παρασχεθεί από τη χώρα μας στην Ουκρανία, όπως πυρομαχικά και άλλο αμυντικό υλικό, καθώς και στην υλοποίηση της Συμφωνίας για παράδοση στην Ουκρανία των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης BMP-1. Υπογράμμισε, δε, ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας και να στηρίζει τον ηρωικό αγώνα του ουκρανικού λαού για την προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Στο περιθώριο της σύσκεψης, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας είχε συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Άμυνας της Πολωνίας, Μάριους Μπλάζακ και τους υπουργούς Άμυνας του Καναδά, Ανίοτα Ανάρντ, της Ουκρανίας, Ολεξίι Ρέζνικωφ, της Εσθονίας, Χάννο Πέβκουρ, της Ρουμανίας, Άντζελ Τίλβα, της Φινλανδίας, Μίκο Σαβόλα και της Βουλγαρίας, Ντιμιτάρ Στιογιάνωφ καθώς και τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγό Μαρκ Μίλλεϋ.

Ακόμη, συναντήθηκε με τον νέο υπουργό Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους, τον οποίο συνεχάρη για την ανάληψη των καθηκόντων του.

Τέλος, ο Ν. Χαρδαλιάς συναντήθηκε επίσης, πριν την έναρξη των εργασιών της σύσκεψης, με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν στη Συμμαχική Αεροπορική Διοίκηση του ΝΑΤΟ, η οποία εδρεύει στην αεροπορική βάση Ramstein. Τον υποδέθηκε ο αρχαιότερος αξιωματικός της ελληνικής αποστολής, σμήναρχος (Ι) Αντρέας Αρχοντάκης.

Τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας συνόδευσαν ο πρέσβης επί τιμή, Ελευθέριος Αγγελόπουλος και ο διευθυντής του Γ΄ Κλάδου του ΓΕΕΘΑ, υποπτέραρχος (Ι) Χρήστος Τελλίδης.

Πηγή: thepresident.gr