Στο Ειδικό Δικαστήριο κατέθεσε πρώην διευθυντικό στέλεχος της Attica Βank για τις τηλεοπτικές άδειες

0
17

ΑΠΕ

Το πρώην διευθυντικό στέλεχος της Attica Βank ο Αθανάσιος Τσάδαρης κατά την σημερινή κατάθεσή του στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών με κατηγορούμενους τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά και τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα, αναφέρθηκε, μεταξύ των άλλων για υπερδανεισμό του Ομίλου Καλογρίτσα.

Ειδικότερα, Αθανάσιος Τσάδαρης πρώην γενικός διευθυντής της Τράπεζας Attica Βank κατά την κατάθεσή του ανέφερε ότι υπήρχε υπερβολική δανειοδότηση στον κ. Καλογρίτσα που είχαν φτάσει στα 110 εκ. ευρώ, παρ΄ όλα αυτά ήταν ενήμερος στις δανειακές του υποχρεώσεις και δεν είχαν περιέλθει οι εταιρείες του επιχειρηματία σε καθεστώς πτώχευσης.

Παράλληλα, ο κ. Τσάδαρης ανέφερε ότι ο κ. Καλογρίτσας άσκησε αφόρητες ασφυκτικές πιέσεις προκειμένου να λάβει δάνειο 40 εκ. ευρώ για το υποτιθέμενο πρότζεκτ με τα βοσκοτόπια στην Ιθάκη” και ο μάρτυρας του είπε ότι δεν θα αποδεχθεί ούτε την αίτηση χορήγησης δανείου.

Τη λογιστική λειτουργία του Ομίλου Καλογρίτσα, ο μάρτυρας τη χαρακτήρισε «τσαπατσουλιστάν», καθώς είχε σε εκκρεμότητα προς είσπραξη 11 εκ. ευρώ και δεν μπορούσε να συγκροτήσει τους σχετικούς φακέλους για να μπορεί να εισπράξει, δεν είχε μέθοδο και οργάνωση.

Ακόμη, ο κ. Τσάδαρης στην κατάθεσή του ανέφερε ότι “ο Χρήστος Καλογρίτσας με πίεσε αφόρητα να χρηματοδοτήσουμε με 40 εκατομμύρια το υποτιθέμενο πρότζεκτ με τα βοσκοτόπια στην Ιθάκη”.

“Είναι άδικο να έχουμε καταχωρηθεί ως “Βοσκοτόπια BANK”. Tότε, στις 14-9-2016 κατέστησα σαφές στον Καλογρίτσα ότι δεν θα πάρει ούτε ένα ευρώ δάνειο. Εκείνος απλά μας είπε ότι έχει μια έκταση 5 χιλ. στρεμμάτων στην Ιθάκη. Σε τέσσερις ημέρες έπρεπε να δώσει το τίμημα και μας ζητούσε δάνειο με ενέχυρο τα βοσκοτόπια. Εγώ απειλήθηκα από τον Καλογρίτσα. Πάντα είχα τους συνεργάτες μου δίπλα, η πίεση ήταν ασφυκτική.

Έφτασε να μου πει ότι «δεν θα σταθείς στη θέση σου, ούτε αυτοί που σε καλύπτουν από την ΤτΕ, τα 3Π (Γ. Πάσχας- Σ. Παπαγιαννίδου-Σ. Παντελιάς), δεν θα τους περάσει και εγώ τα 40 εκατομμύρια θα τα πάρω» και τότε εγώ έλυσα τη συνεδρίαση και έφυγα. Με εντολή μου, συνέχισε ο μάρτυρας, εστάλη επιστολή στην πλευρά Καλογρίτσα, για «ποιο λόγο στέλνουν απειλητικά μηνύματα σε στελέχη μας. Η πίεση ήταν διαρκής».

Αυτή η πίεση μας έκανε να πάρουμε ως Διοικητικό Συμβούλιο απόφαση ότι δεν χρηματοδοτούμε κανένα ΜΜΕ για τις τηλεοπτικές άδειες”, κατέθεσε ο κ. Τσάδαρης

Σύμφωνα με τον μάρτυρα οι πιέσεις του επιχειρηματία ήταν διαρκείς και χαρακτήρισε “τσαπατσουλιστάν της δεκαετίας του ’70” την εταιρεία του Χρ. Καλογρίτσα.

«Ούτε 100 ευρώ δεν μπορούσε να κάνει ανάληψη».

Στην συνέχεια ο μάρτυρας αναφέρθηκε στο χρονικό της έκδοσης της επίμαχης εγγυητικής επιστολής των 3 εκατ. ευρώ που ήταν απαραίτητη προκειμένου η εταιρεία συμφερόντων Καλογρίτσα να μπορέσει να λάβει μέρος στο διαγωνισμό. Τότε ήταν μέσα προς τέλη Αυγούστου 2016, πριν την καταληκτική ημερομηνία για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό, ανέφερε ο μάρτυρας και προσέθεσε:

“Εκείνη την εποχή τίθεται και το ζήτημα της έκδοσης της εγγυητικής επιστολής των 3 εκατ. ευρώ. Από την Τράπεζα δόθηκε η απάντηση στον Χρ. Καλογρίτσα ότι δεν έχει πιστωτικό όριο. Μόνο με πλήρη κάλυψη με μετρητά, μόνο έτσι θα μπορούσε να γίνει αυτό”.

Επίσης, ανέφερε ότι τελικά ήρθαν 3 εκατ. στην Τράπεζα. “Ελέγχθηκαν ενδελεχώς κατόπιν εντολής μου. Όποιο έμβασμα έρχεται από το εξωτερικό ελέγχεται μέσα από λίστες που έχουν οι Τράπεζες για τράφικινγ, ναρκωτικά, όπλα, από χώρες μαύρου εμπορίου… Όταν τα χρήματα τροφοδοτούνται από ευρωπαϊκά πιστοποιημένη Τράπεζα, τότε μόνο η πρώτη ελέγχεται. Εμείς όμως κάναμε ακόμα και αυτόν τον έλεγχο και δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν η καθαρότητα των χρημάτων. Πιστοποιήθηκε η καθαρότητα των χρημάτων και εκδόθηκε η εγγυητική επιστολή και προχώρησε”.

Όπως είπε, τότε ελήφθη η απόφαση η Attica Βank να σταματήσει να χρηματοδοτεί ΜΜΕ. “Επειδή τότε υπήρχε πολύ μεγάλη ανακατωσούρα με τον διαγωνισμό, διέταξα και συμπληρωματικό έλεγχο από την επιθεώρηση της Τράπεζας να ελέγξει εάν τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες, γιατί ήταν κρίσιμη η περίοδος, κρινόταν η επιβίωση της Τράπεζας”.

“Εγώ δεν επέτρεψα ποτέ να έχω οποιαδήποτε πίεση από οποιονδήποτε. Ήμουν πάντα υπηρεσιακό στέλεχος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν δέχθηκα καμία πίεση από κανέναν”, τόνισε στην κατάθεσή του ο κ. Τσάδαρης.

Επίσης, ο μάρτυρας μετά από ερώτηση των συνηγόρων υπεράσπισης, απάντησε ότι ουδέποτε δέχθηκε παρέμβαση από τον κ. Παππά για να εξυπηρετηθεί ο κ. Καλογτρίτσας.

Το Ειδικό Δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα το αίτημα της υπεράσπισης να κληθεί να καταθέσει, ως μάρτυρας, ο Ιωάννης – Βλαδίμηρος Καλογρίτσας, γιός του επιχειρηματία.

Πηγή: thepresident.gr