Στις Βρυξέλλες ο Α.Μπλίνκεν για την ενίσχυση της ενότητας απέναντι στην Μόσχα

0
41

ΑΠΕ

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλλες, την επομένη της αιφνιδιαστικής επίσκεψής του στο Κίεβο, καθώς η Ουάσινγκτον επιδιώκει να ενισχύσει την ενότητα την ώρα που η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει έναν χειμώνα με αυξημένο το κόστος της ενέργειας.

Ο Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και πρεσβευτές χωρών της Ατλαντικής Συμμαχίας για να τους ενημερώσει για το ταξίδι του στην Ουκρανία, την νέα στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο και τα αποτελέσματα της ουκρανικής αντεπίθεσης κατά των ρωσικών δυνάμεων που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα.

«Ο πρόεδρος Πούτιν πίστευε ότι μπορεί να διαιρέσει και να αποδυναμώσει το ΝΑΤΟ. Σήμερα, η Συμμαχία είναι ισχυρότερη, περισσότερο ενωμένη και καλύτερα τροφοδοτούμενη από ποτέ», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τις συναντήσεις του στην βελγική πρωτεύουσα.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η πίεση επί των ενεργειακών προμηθειών και η αύξηση του κόστους διαβίωσης θα θέσουν σε δοκιμασία «την ενότητα και την αλληλεγγύη μας».

«Αλλά το τίμημα που πληρώνουμε μετριέται σε χρήμα, ενώ το τίμημα που πληρώνουν οι Ουκρανοί μετριέται σε ζωές, ζωές που χάνονται κάθε μέρα», τόνισε.

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται στις Βρυξέλλες την Παρασκευή για να συζητήσουν το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου για την προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας.

Ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε στην Πολωνία ότι έχει την πεποίθηση ότι η Ευρώπη θα αναλάβει αποφασιστική δράση «για να απαλλαγεί από το κεφαλοκλείδωμα που έχει επιβάλει η Ρωσία στην Ευρώπη μέσω της προμήθειας ενεργειακών πόρων».

Το να υψώσουμε το ανάστημά μας απέναντι στην Ρωσία για την Ουκρανία έχει κόστος, αλλά το κόστος της αδράνειας, αν δεν κάνουμε τίποτε, αν το αφήσουμε αυτό να προχωρήσει, θα είναι πολύ μεγαλύτερο», προειδοποίησε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: thepresident.gr