Στις κάλπες οι ξενοδόχοι για την ανάδειξη του νέου ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας

0
20

Διανύοντας τη δυσκολότερη χρονιά που έζησε μέχρι σήμερα ο ελληνικός τουρισμός, εκπρόσωποι των ξενοδόχων της Ελλάδας βρέθηκαν σήμερα (Πέμπτη) στη Θεσσαλονίκη για να εκλέξουν το νέο διοικητικό σχήμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), μετά το πέρας της τριετούς θητείας του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου.

«Είναι μια “ σεζόν covid” όπως συνηθίζω να την χαρακτηρίζω. Μια σεζόν κατά την οποία άνοιξαν με το ζόρι 627 ξενοδοχεία ενώ 4.000 δεν άνοιξαν και δεν θα ανοίξουν καθόλου. Εκτιμούμε ότι τα λεγόμενα «συνεχούς λειτουργίας» δεν θα ξεπεράσουν τα 1.500 με 2.000 το επόμενο διάστημα. Έρχεται πολύς δύσκολος χειμώνας», ανέφερε ο απερχόμενος πρόεδρος του ΔΣ της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος. «Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την επέκταση των μέτρων στήριξης επιβίωσης του κλάδου αλλά και της κοινωνίας. Μην ξεχνάτε ότι 215.000 ξενοδοχοϋπάλληλοι είναι αυτοί οι οποίοι στηρίζουν τον ελληνικό τουρισμό και ότι από αυτούς, δούλεψαν μόνο οι 100.000», πρόσθεσε.

Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό, ο κ.Τάσιος τόνισε ότι στην αρχή αυτής της θητείας κανείς δεν περίμενε τόσο τραγικές εξελίξεις, ωστόσο «η μεγάλη συμμετοχή σήμερα στις εκλογές και το γεγονός ότι ο κλάδος είναι ενωμένος, δείχνει ότι τα πήγαμε καλά. Το επόμενο στοίχημα είναι οι εργασιακές σχέσεις», επεσήμανε. «Δεκαοχτώ υποψηφιότητες, 140 εκλέκτορες πανελλαδικά, 52 ενώσεις, 6.500 επιχειρήσεις είναι εδώ και δίνουν το στίγμα για την επόμενη μέρα», πρόσθεσε ο κ.Τάσιος.

Επεσήμανε ακόμη, αναφερόμενος στο άνοιγμα των συνόρων, ότι ήταν μια σωστή επιλογή γιατί έτσι η χώρα παρέμεινε στον ανταγωνισμό ενώ από τους 600.000 δειγματοληπτικούς ελέγχους που έγιναν σε τουρίστες, μόνο 1.780 ήταν θετικοί».

Χαμένο και το πρώτο 4μηνο του 2021

Για τη δυσκολότερη χρονιά έχει περάσει ο τουρισμός όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός: «Οι όποιες φρούδες ελπίδες υπήρχαν στην αρχή, δεν επαληθεύτηκαν. Το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε και να εφαρμόσουμε με σοβαρότητα πρωτόκολλα προκειμένου να αφήσουμε μια παρακαταθήκη, κάτι που μας δίνει ελπίδες για την επόμενη τουριστική σεζόν».

Όπως είπε η συνολική πληρότητα των ξενοδοχείων δεν άγγιξε το 25%. Από το σύνολο των ξενοδοχείων άνοιξε μόνο το 60% ενώ από τα συνεχούς λειτουργίας που άνοιξαν, 700 θα κλείσουν μέχρι το τέλος του χρόνου, πρόσθεσε ο κ.Βασιλικός. Τόνισε επίσης ότι το πρώτο 4μηνο του 2021 είναι ήδη χαμένο, όποιες και αν είναι οι συνθήκες. Η εικόνα για την επόμενη χρονιά θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει το Μάιο και αυτό, υπό προϋποθέσεις.

Ανοιχτά το 75% των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης

Με τα δεδομένα να αλλάζουν μέρα με τη μέρα, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Ανδρέας Μανδρίνος εκτιμά ότι οι προβλέψεις δεν είναι εφικτές. «Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι θα υπάρξουν και άλλα ξενοδοχεία που θα αναστείλουν την λειτουργία τους όπως φαίνεται. Αυτήν τη στιγμή πάντως είναι ανοιχτά και σε πλήρη λειρουργία ένα ποσοστό της τάξεως του 75% των ξενοδοχείων της πόλης», είπε μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πριν από την ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι.Βελλίδης» , με συμμετοχή Προέδρων και Αντιπροσώπων – Ενώσεων Ξενοδόχων από ολόκληρη την Ελλάδα, παρουσία του Προέδρου του ΞΕΕ Αλέξανδρου Βασιλικού. Στη συζήτηση αυμμετείχε μέσω skype ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνέλευσης, το απερχόμενο Δ.Σ. βράβευσε για την πολυετή προσφορά τους στην Ομοσπονδία, αξιόλογα στελέχη της με σημαντική συνεισφορά στο επιχειρείν και στο συνδικαλισμό των ξενοδόχων. Πρόκειται για τους Αριστοτέλη Θωμόπουλο από τη Θεσσαλονίκη, Σακελλάριο Σουλούνια από τη Ρόδο και Κωνσταντίνο Λεβέντη από τη Μαγνησία.

Πηγή: thepresident.gr