Στην υποδοχή της ευρωπαϊκής οικολογικής φλόγας στη Μαρίνα Φλοίσβου ο Γ. Πατούλης

0
35

Στην υποδοχή της ευρωπαϊκής οικολογικής φλόγας «TheArch» στη Μαρίνα του Φλοίσβου, η οποία πραγματοποιεί ένα συμβολικό ναυτικό ταξίδι περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης σε στρατηγικά λιμάνια της Ευρώπης, παρέστη ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, προσκεκλημένος του δημάρχου Παλαιού Φαλήρου, Γ. Φωστηρόπουλου, σε μία διοργάνωση που έγινε και με τη συνεργασία της Περιφέρειας. Μαζί τους, στην υποδοχή του σκάφους Μaxi-Trimaran με την φλόγα ήταν ο υπουργός Μεταφορών και ο πρέσβης της Γαλλίας Κλεμάν Μπον και Πατρίκ Μεζονέβ, ο αντιδήμαρχος Π. Φαλήρου Κ. Χαρδαβέλλας και ο διευθύνων σύμβουλος της Μαρίνας Στ. Κατσικάδης.

Η Μαρίνα Φλοίσβου, είναι ένας από τους σταθμούς του ταξιδιού μέσω του οποίου η Ευρώπη στέλνει το περιβαλλοντικό μήνυμα, προάγοντας τις 100 πράσινες λύσεις που έχουν επιλεγεί για τον πλανήτη μας, αναδεικνύοντας την ανάγκη υιοθέτησης εναλλακτικών πολιτικών και πρωτοβουλιών, με στόχο την επιτάχυνση προς την πράσινη μετάβαση. Ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, στο χαιρετισμό του καλωσόρισε την αποστολή και εξήρε τη σημασία της πρωτοβουλίας για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα περιβάλλοντος. Αναφερόμενος στην παρουσία του Γάλλου υπουργού και την μακρά φιλία που συνδέει τις χώρες μας, υπογράμμισε ότι αυτή θα αποτελέσει το γόνιμο έδαφος στο οποίο θα καρποφορήσουν οι κοινές προσπάθειες για τη συνδιαμόρφωση των ευρωπαϊκών πολιτικών, που θα καταστήσουν τη Μεσόγειο δίοδο προς μία εποχή πιο φιλική για το περιβάλλον.

«Η παρουσία της δυναμικής αυτής ομάδας στο παράλιο μέτωπο της Αττικής μας, εδώ που συντελείται μια από τις πιο σημαντικές αστικές αναπλάσεις από την Περιφέρεια Αττικής, μας δίνει την αισιοδοξία ότι οι προσπάθειες που έχουμε ήδη δρομολογήσει προς αυτή την κατεύθυνση βρίσκουν πολύτιμους συμμάχους σε όλη την Ευρώπη και διαδίδουν δυνατά το μήνυμα για την άμεση κινητοποίηση όλων μας», τόνισε ο κ. Πατούλης συμπληρώνοντας:

«Για την Περιφέρεια Αττικής, αποτελεί ειδική προτεραιότητα του ΠΕΠ 2021-2027 η προώθηση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, ως μέρος της μετάβασης σε οικονομία καθαρών μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Αξίζει να αναφέρω ενδεικτικά, ότι στο πλαίσιο αυτό, εντάσσονται δράσεις δημιουργίας ποδηλατόδρομων προϋπολογισμού 6 εκατ. ευρώ, καθώς και πιλοτικές δράσεις προώθησης της ηλεκτροκίνησης προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχες στοχευμένες δράσεις προγραμματίζεται να υλοποιηθούν και στο πλαίσιο των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων με συνολικό προϋπολογισμό 25 εκατ. ευρώ περίπου. Στα επόμενα χρόνια, μέσω του νέου ΕΣΠΑ θα διατεθούν περισσότεροι πόροι ώστε να γίνει η Αττική μια περιφέρεια πρότυπο στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη δραστική μείωση των εκπομπών άνθρακα».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Π. Φαλήρου Γ. Φωστηρόπουλος, περιέγραψε τις προτεραιότητες και τις δράσεις της Δημοτικής Αρχής στην κατεύθυνση της πράσινης και δίκαιης ανάπτυξης καθώς και της αξιοποίησης των μοναδικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει το Παλαιό Φάληρο.

Τι αφορά το ναυτικό ταξίδι της ευρωπαϊκής οικολογικής φλόγας

Το ναυτικό ταξίδι της ευρωπαϊκής οικολογικής φλόγας εντάσσεται στην δράση «The Arch», στην οποία συμμετέχουν και ιδρυτές εταιρειών με οικολογικές λύσεις. Ο διάσημος ναυτικός FrancisJoyon έχει αναλάβει και μεταφέρει την οικολογική φλόγα σε όλη την Ευρώπη, ως πρεσβευτής του «The Arch» στο MaxiTrimaran IDEC Sport.

Το σκάφος Μaxi-Trimaran, αγκυροβόλησε στη Μαρίνα Φλοίσβου, καθ’ οδόν για την Ευρώπη, ταξιδεύοντας από τις 18 Μαρτίου έως το τέλος του τρέχοντος μήνα, σε στρατηγικά λιμάνια στέλνοντας οικολογικά – περιβαλλοντικά μηνύματα.

Οι κύριες επιδιώξεις της δράσης στη λογική ενός άλλου ευρωπαϊκού μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης με φιλόδοξους στόχους είναι:

-μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη,

-προσφορά καθαρής, οικονομικής και ασφαλούς ενέργειας,

-αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας,

-προώθηση «πράσινης», καθαρής και κυκλικής οικονομίας,

-βιώσιμη κινητικότητα,

-αποκατάσταση και τη διατήρηση των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας,

-ένα μη τοξικό περιβάλλον.

Τέλος, μετά την Ναντ, την Κοπεγχάγη, την Μάλαγα, την Νάπολι και το Παλαιό Φάληρο, το σκάφος θα μεταφέρει το μήνυμα της ανάγκης υιοθέτησης εναλλακτικών πολιτικών σε Μάλτα και Λισαβόνα.

Πηγή: thepresident.gr