Στην Ιερουσαλήμ για την 8η Σύνοδο Ισραήλ-Ελλάδας-Kύπρου ο Ν.Αναστασιάδης

0
26

ΑΠΕ

Στο Ισραήλ μεταβαίνει απόψε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, προκειμένου να συμμετάσχει στην 8η Σύνοδο Κορυφής Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου, στην Ιερουσαλήμ.

Την Τρίτη το πρωί, πριν από την έναρξη της τριμερούς Συνόδου, ο κ. Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση, στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ. Μετά τη συνάντηση θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, με επικεφαλής τους δύο Προέδρους.

Στη συνέχεια, ο Ν. Αναστασιάδης θα μεταβεί στον χώρο διεξαγωγής της Συνόδου, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ κ. Ναφτάλι Μπένετ και στη συνέχεια θα ηγηθούν διευρυμένων διαβουλεύσεων των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών των δύο πλευρών είναι, ανάμεσα σε άλλα, το Κυπριακό και οι τουρκικές προκλήσεις, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, η συνεργασία στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, και θέματα ενέργειας.

Στο πλαίσιο της διμερούς συνάντησης Κύπρου-Ισραήλ αναμένεται να υπογραφεί Μνημόνιο Επιστημονικής Συνεργασίας. Στις 13.00 μμ θα αρχίσουν οι εργασίες της τριμερούς Συνόδου Κορυφής υπό μορφή γεύματος.

Στην κυπριακή αντιπροσωπεία μετέχουν ο υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος, o υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν κατά τις εργασίες της τριμερούς Συνόδου είναι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η συνεργασία των τριών χωρών στους τομείς της περιβαλλοντικής προστασίας υπό το φως και των αποτελεσμάτων της COP26, η συνεργασία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι κοινές δράσεις σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, η επέκταση των περιφερειακών μηχανισμών συνεργασίας, θέματα ενέργειας όπως η κατασκευή του αγωγού EastMed, η ηλεκτρική διασύνδεση EuroAsia Interconnector και έργα περιφερειακής συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα.

Ο κ. Αναστασιάδης θα ενημερώσει, επίσης, για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις τόσο επί εδάφους όσο και στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Νωρίς το απόγευμα της 7ης Δεκεμβρίου, ο Ν. Αναστασιάδης θα αναχωρήσει για την Κύπρο.

Πηγή: thepresident.gr