Στην Αθήνα η καγκελάριος Μέρκελ

0
22

Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος

Στην Αθήνα προσγειώθηκε λίγο πριν από τις 8 το αεροπλάνο που μετέφερε στη χώρα μας από το Βερολίνο την καγεκλάριο της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ. Σήμερα το βράδυ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραθέσει ιδιωτικό δείπνο στην καγκελάριο.

Η Άγγελα Μέρκελ επισκέπτεται την Ελλάδα για τελευταία φορά ως καγκελάριος της Γερμανίας, έπειτα από πρόσκληση του πρωθυπουργού.

Το αυριανό πρόγραμμα της καγελαρίου αρχίζει στις 9 το πρωί με την ομιλία της σε νέους, που θα πραγματοποιηθεί στο Ινστιτούτο Γκαίτε στην Αθήνα.

Στη συνέχεια, θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου στις 10:15 θα συναντήσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ακολούθως, στις 10:50, η κ. Μέρκελ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Μετά τη συνάντησή τους, θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο.

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης της καγκελαρίου στην Ελλάδα, η ΕΛΑΣ προχωρεί σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδικούς άξονες της Αττικής. Οι έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις πραγματοποιούνται απογευματινές-βραδινές ώρες της Πέμπτης, 28 Οκτωβρίου και πρωινές-μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής, 29 Οκτωβρίου, με διακοπές και εκτροπές της κυκλοφορίας των οχημάτων.

Οικονομολόγος του DIW Αλέξανδρος Κρητικός: Η αποχαιρετιστήρια επίσκεψη της Μέρκελ στην Αθήνα είναι ένα μήνυμα ότι τα περασμένα, δύσκολα χρόνια, τελειώνουν

Ο Αλέξανδρος Κρητικός, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) του Βερολίνου, πιστεύει ότι η εποχή των ψυχρών γερμανοελληνικών σχέσεων έχει τελειώσει. «Η αποχαιρετιστήρια επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα είναι ένα σημαντικό μήνυμα ότι τα περασμένα, αλλά πολύ δύσκολα χρόνια με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, μπορεί πλέον να θεωρηθούν ότι τελειώνουν ως λίγο-πολύ με επιτυχία», είπε ο ελληνικής καταγωγής οικονομολόγος, σε συνέντευξή του στο Δίκτυο Συντακτών της Γερμανίας (RedaktionsNetzwerk Deutschland /RND).

«Στην σημερινή κυβέρνηση, η Μέρκελ συνάντησε μια φιλική ατμόσφαιρα συνεργασίας που μετά από όλα αυτά τα ταραγμένα χρόνια σηματοδοτεί επιτέλους και πάλι ομαλότητα. Αυτό οφείλεται στα κοινά μελλοντικά σχέδια και των δύο χωρών», τόνισε.

Στο τέλος της θητείας της καγκελαρίου Μέρκελ, αρκετές γερμανικές εταιρείες ανακοίνωσαν επενδύσεις στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων η RWE και η Volkswagen. Είμαι πεπεισμένος ότι «Με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη, η Μέρκελ θα προσπαθήσει (κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα) να επεκτείνει περαιτέρω την οικονομική συνεργασία που έχει ήδη ξεκινήσει», πρόσθεσε και εκτίμησε ότι «Κορυφαίο θέμα στο μέλλον θα είναι η ανάπτυξη των συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η οποία γίνεται ολοένα και πιο σημαντική για την Ελλάδα. Επιπλέον, οι επενδύσεις στον κλάδο της πληροφορικής θα πρέπει να αυξηθούν. Η χώρα θέλει να γίνει πιο ανεξάρτητη από τον τουρισμό».

«Η περαιτέρω ελπίδα μου είναι ότι η κ. Μέρκελ θα επισημάνει επίσης ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα θα πρέπει να προωθηθούν ώστε η χώρα να γίνει πιο ελκυστική για ξένες επενδύσεις», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο διακεκριμένος οικονομολόγος.

Πηγή: thepresident.gr