Στ.Πέτσας: Δεν έχουμε αποκλείσει ποτέ από τα εργαλεία μας ένα τοπικό lockdown

0
21
ΑΠΕ

Έκκληση για την τήρηση των μέτρων για την εφαρμογή των μέτρων απεύθυνε ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στου πολίτες μετά την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αττική.

“Από τον Ιούλιο και κυρίως από τις αρχές Αυγούστου και μετά, παίρνουμε συνεχώς πρόσθετα μέτρα, είτε τοπικού χαρακτήρα είτε οριζόντια. Παρά τα μέτρα αυτά, φαίνεται ότι τα κρούσματα έχουν σταθεροποιηθεί σ’ ένα ύψος, το οποίο είναι μεγάλο”, τόνισε ο κ. Πέτσας μιλώντας στην ΕΡΤ.

“Αυτά τα κρούσματα προκαλούν σιγά-σιγά πίεση στο Σύστημα Υγείας, που δεν την είχαμε δει για πολλούς μήνες. Επομένως, κινούμαστε σε δύο κατευθύνσεις: Η μία είναι να δίνουμε συνεχώς Μ.Ε.Θ. στο Σύστημα. Η άλλη είναι να ζητούμε απ’ όλους τους πολίτες να εφαρμόζουν τα μέτρα. Είναι πραγματικά κρίσιμο να εφαρμόσουμε αυτά τα μέτρα, για να μην πάμε σε κάτι χειρότερο, το οποίο θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία”, πρόσθεσε.

“Δεν έχουμε αποκλείσει ποτέ από τα εργαλεία μας ένα τοπικό lockdown. Και το κάναμε πολλές φορές από τη Θράκη μέχρι τη Δαμασκηνιά στην Καστοριά και από τη συνοικία της Ν. Σμύρνης στη Λάρισα μέχρι την Αχαΐα και την Ηλεία. Πάντα, είχαμε στη φαρέτρα μας αυτό το εργαλείο για να περιχαρακώσουμε τα κρούσματα. Τώρα, το επιδημιολογικά φορτίο είναι μεγάλο στην Αττική και ιδίως στον Δήμο Αθηναίων”, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Εξετάζουμε το πώς μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί σε επίπεδο Δημοτικού Διαμερίσματος και Δήμου, προκειμένου να ελέγξουμε τα κρούσματα. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε δεν αποκλείουμε να πάρουμε και περισσότερα μέτρα, αλλά αυτό θα το κρίνουν οι ειδικοί και αυτή τη στιγμή ακόμη δεν είμαστε εκεί. Αν τηρήσουμε όλοι τα μέτρα, δεν θα φτάσουμε κι εκεί, εξήγησε ο κ. Πέτσας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πώς από την προηγούμενη Δευτέρα, είχε ζητήσει ο Πρωθυπουργός από τους ειδικούς έναν κατάλογο μέτρων, που θα μπορούν να ενεργοποιούνται για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Και υπάρχει αυτός ο κατάλογος. Για την Κυβέρνηση το βασικό είναι να πληρείται το εξής τρίπτυχο στα μέτρα: Να είναι απλά, να είναι εφαρμόσιμα και να μπορούν να ελεγχθούν. Αν δεν πληρούνται αυτές οι τρεις προϋποθέσεις, τότε υπονομεύεται η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την Πολιτεία.

“Έχουμε πει ότι τα μισά από τα ενεργά κρούσματα στη χώρα είναι στην Αττική. Από αυτά τα μισά είναι στο κέντρο της Αθήνας, δηλαδή στον Δήμο Αθηναίων. Είναι ένα ζήτημα, το οποίο, όπως είπαμε και πριν, μας απασχολεί. Εξετάζουμε πώς μπορούμε να περιχαρακώσουμε κρούσματα ή εστίες που παρουσιάζονται, για παράδειγμα, σε πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν πολλοί μαζί, με περισσότερους ελέγχους ώστε να εντοπίζονται γρήγορα και να απομονώνονται με ενεργοποίηση και ξενοδοχείων καραντίνας. Σε αυτά θα πηγαίνουν όσοι βρίσκονται θετικοί, ώστε ακόμα και αν είναι ασυμπτωματικοί, να απομονώνονται από το οικογενειακό τους περιβάλλον για να μην έχουμε μεγαλύτερη διασπορά. Είναι δύσκολο το στοίχημα, αλλά αν τηρήσουμε τα μέτρα αυτά που ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή, θα πάμε καλά”, τόνισε.

Για τις καταλήψεις στα σχολεία

Για τις καταλήψεις στα σχολεία ο κ. Πέτσας δήλωσε πως πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί πολύ την κυβέρνηση.

“Θα δούμε τι μέτρα περαιτέρω μπορούμε να πάρουμε, πέραν της πειθούς και της συνεχούς έκκλησης να μην γίνονται τέτοιες ενέργειες οι οποίες δημιουργούν πρόβλημα και στη σχολική χρονιά, αλλά και στην υγεία των ανθρώπων που προχωρούν σε καταλήψεις. Και αυτό γιατί θα πρέπει να εφαρμόζουμε όλοι τα μέτρα για τον κορωνοϊό χωρίς εξαιρέσεις”, ειπε.

“Στην αρχή φοβόμασταν όλοι μην κλείσουν τα σχολεία από τον κορωνοϊό και τελικά έχουμε 6-7 φορές περισσότερα κλειστά σχολεία λόγω των καταλήψεων”, προσέθεσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

“Δεν είναι δυνατόν αυτό να συνεχιστεί. Χρειάζεται λίγο να συνετιστούν όλοι. Από τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους τοπικούς άρχοντες, που πολλές φορές δίνουν πολιτική κάλυψη σε τέτοιου είδους φαινόμενα, και όλοι μαζί να ξεπεράσουμε και αυτό το πρόβλημα”, τόνισε.

Για τις αστικές συγκοινωνίες

Για τις αστικές συγκοινωνίες ο κ. Πέτσας είναι πως η κυβέρνηση ανακοίνωσε ήδη πριν από κάποιες εβδομάδες ένα πλαίσιο τριών βημάτων για να ενισχυθεί το μεταφορικό έργο και να γίνουν πιο πυκνά τα δρομολόγια.

“Όσον αφορά τα λεωφορεία, θα έχουμε την πρώτη παράδοση των λεωφορείων -από συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα- μέσα Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου. Είναι μακριά, όμως. Γι’ αυτό και εξετάζουμε και άλλες λύσεις πιο άμεσης απόδοσης. Για δε τους συρμούς είναι πολύ πιο δύσκολο να μπορέσει κανείς να βάλει καινούργιους γιατί απαιτείται η προμήθειά τους. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πυκνώσουμε τα δρομολόγια. Με το κυλιόμενο ωράριο, με το 40% που έχει θεσπιστεί για την τηλεργασία, προσδοκούμε ότι θα μειωθεί ο αριθμός των επιβατών στις ώρες αιχμής”, είπε.

Για τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία

Για τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι θα μάθουμε τις επόμενες μέρες την ημερομηνία έναρξής του και χαρακτήρισε «ένα θετικό βήμα ότι η αποκλιμάκωση που επιχείρησε η Τουρκία, μετουσιώνεται σε κάτι χειροπιαστό όπως είναι η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών». Επίσης ότι «έχουμε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Αυτό που έχει όμως σημασία τώρα είναι να δούμε πώς φτάνουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Θα φτάσουμε με έναν κατάλογο κυρώσεων που έχει υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και θα εγκριθεί από τους ηγέτες σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το ζήτημα που θα απασχολήσει, κυρίως αυτές τις ημέρες της προετοιμασίας, αλλά και στις δια ζώσης επαφές των ηγετών, είναι με ποιο τρόπο θα ενεργοποιούνται αυτές οι κυρώσεις αν η Τουρκία συνεχίζει τις προκλητικές της ενέργειες, όπως για παράδειγμα στην περιοχή της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό είναι ένα ζήτημα σύνθετο. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να έχουμε τον κατάλογο των κυρώσεων γιατί φαίνεται ότι αυτός έδρασε αποτρεπτικά στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας το προηγούμενο διάστημα». Επανέλαβε επίσης ότι «ο πρωθυπουργός είπε και στη Θεσσαλονίκη την προηγούμενη εβδομάδα ότι χρειάζονται δύο προϋποθέσεις για μια επικοινωνία με τον Πρόεδρο Ερντογάν: Εμπιστοσύνη και καλή προετοιμασία. Αν αυτά υπάρχουν τότε όλα είναι πιθανά».

Κλείνοντας με μία αναφορά στο μεταναστευτικό πρόβλημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως «σήμερα θα έχουμε τις προτάσεις της Κομισιόν για το νέο πλαίσιο του μεταναστευτικού, καθώς πάμε σε ένα νέο Δουβλίνο. Έχουμε συζητήσει με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη και είναι σχετικά ικανοποιητικά αυτά που έχουμε αυτή τη στιγμή στο τραπέζι. Περιμένουμε να ανακοινωθούν και επισήμως και αναμένουμε στη συνέχεια και τις αντιδράσεις των κρατών-μελών για να δούμε πώς θα κινηθούμε. Είναι ένα πρώτο βήμα που θα γίνει σήμερα στη σωστή κατεύθυνση. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει φυσικά την πανδημία ως ένα έκτακτο φαινόμενο, αλλά έχει να αντιμετωπίσει για τα επόμενα χρόνια και τις προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές. Άρα, χρειάζεται ένα σοβαρό πλαίσιο γιατί είναι τεράστιο ευρωπαϊκό πρόβλημα που δεν αφορά μόνο τις χώρες πρώτης υποδοχής».

Πηγή: thepresident.gr