Οδηγίες Ειδικών για Ψυχραιμία και Προστασία κατά τη Διάρκεια Σεισμού
Οι ειδικοί προτείνουν ψυχραιμία και όχι πανικό για τα μέτρα που πρέπει να λάβουν οι πολίτες σε περίπτωση σεισμού. Μπορείτε να βρείτε ειδικές οδηγίες για την αντιμετώπιση του σεισμού και των μετασεισμών στην ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Ακολουθεί μια σύνοψη των βασικών οδηγιών:

Αν βρεθείτε μέσα στο σπίτι κατά τη διάρκεια ενός σεισμού, παραμείνετε ψύχραιμοι. Καλυφθείτε κάτω από κάποιο ανθεκτικό έπιπλο, όπως τραπέζι ή γραφείο, γονατίστε και κρατήστε με τα χέρια σας το πόδι του. Εάν δεν υπάρχει ανθεκτικό έπιπλο κοντά σας, γονατίστε στο κέντρο του δωματίου και προστατέψτε το κεφάλι και τον αυχένα σας με τα χέρια σας. Απομακρυνθείτε από γυάλινες επιφάνειες και αντικείμενα που ενδέχεται να σας τραυματίσουν. Είναι σημαντικό να μην προσπαθήσετε να βγείτε από το σπίτι ή να μετακινηθείτε σε μπαλκόνια.

Εάν βρίσκεστε σε ψηλό κτήριο, απομακρυνθείτε από τζάμια και εξωτερικούς τοίχους. Στην περίπτωση που βρίσκεστε σε δημόσιο χώρο, όπως εμπορικό κέντρο ή χώρο ψυχαγωγίας, παραμείνετε ήρεμοι και μείνετε στο χώρο μέχρι να εκλείψει η δόνηση. Αποφύγετε το πανικό που μπορεί να προκύψει και να σας οδηγήσει σε ποδοπάτηση.

Αν βρίσκεστε σε ανοιχτό χώρο, απομακρυνθείτε από κτίρια και καλώδια. Καλύψτε το κεφάλι σας με την τσάντα ή το χαρτοφύλακά σας εάν έχετε. Εάν είστε μέσα σε αυτοκίνητο, σταματήστε το σε ανοιχτό χώρο και αποφύγετε τις σήραγγες και τις γέφυρες.

Αμέσως μετά το σεισμό, προετοιμαστείτε για πιθανές μετασεισμικές δονήσεις. Ελέγξτε τους γύρω σας για τραυματισμούς και αν υπάρχουν σοβαρά περιστατικά αποφύγετε να μετακινήσετε τους τραυματίες. Εκκενώστε το κτήριο μέσω του κλιμακοστασίου, κλείνοντας πρώτα τους διακόπτες ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού και νερού. Καταφύγετε σε ασφαλή περιοχή και ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών.

Μην χρησιμοποιείτε άσκοπα το αυτοκίνητό σας για να μην εμποδίζετε τις διασώσεις και αποφύγετε τις τηλεφωνικές κλήσεις σε περίπτωση υπερφόρτωσης δικτύου. Αν δείτε οποιαδήποτε βλάβη ή διαρροή, μην εισέλθετε στο σπίτι σας.

Πηγή: newsbomb.gr