Σε νέο ημερήσιο ρεκόρ εμβολιασμών οδεύει σήμερα η χώρα

0
25
Eurokinissi

Σε νέο ημερήσιο ρεκόρ εμβολιασμών οδεύει σήμερα η χώρα, όπως ενημέρωσε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα μας.

Αναλυτικότερα, έως αργά το μεσημέρι είχαν χορηγηθεί 47.275 κι έως το τέλος της ημέρας υπήρχε η πρόβλεψη ότι θα χορηγηθούν 53.000 δόσεις. Συνολικά έχουν γίνει 1.877.000 δόσεις. 1.214.000 πολίτες έχουν κάνει από μια δόση (11,56%) και 663.000 πολίτες έχουν κάνει από δύο δόσεις (6,31%).

Από πλευράς της , η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, τόνισε ότι παρακολουθούνται και μελετώνται όλες οι εξελίξεις όσον αφορά στο εμβόλιο της AstraZeneca, ειδικά όσον αφορά στα περιστατικά θρομβώσεων και θρομβωπενίας.

«Οι περιπτώσεις που αναφέρονται χαρακτηρίζονται επιστημονικά προθρομβωτική θρομβοπενία ανοσολογικής αιτιολογίας και φαίνεται ότι ο μηχανισμός είναι ανάλογος με τον μηχανισμό που προκαλεί την θρομβοπενία μετά την χορήγηση της ηπαρίνης», είπε.

Από τα 18 εκατ. εμβόλια της ΑΖ που έχουν γίνει, έχουν παρατηρηθεί 22 περιπτώσεις θρομβώσεων και 8 περιπτώσεις με θρομβωπενία, είπε και πρόσθεσε ότι δεν έχει τεκμηριωθεί αιτιώδης συσχέτιση.

Στην Ελλάδα έχουν χορηγηθεί 340.000 δόσεις της ΑΖ και έχει αναφερθεί στον ΕΟΦ ένα επεισόδιο όπως τα παραπάνω.

Πηγή: thepresident.gr