Σε εκδήλωση στην Κύπρο για την Εθνική Παλιγγενεσία ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών

0
36
ΑΠΕ

Επετειακή εκδήλωση με θέμα την Εθνική Παλιγγενεσία πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα εγκαίνια του νέου καθεδρικού ναού της Λευκωσίας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν οι αρχιεπίσκοποι Αθηνών, Ιερώνυμος και Κύπρου, Χρυσόστομος. Ομιλητές ήταν ο μητροπολίτης Πάφου, Γεώργιος, με θέμα την «διαχρονική προσφορά της Εκκλησίας προς το Έθνος» και ο ιστορικός, Πέτρος Παπαπολυβίου, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου, με την εισήγηση: «Η προσφορά τού Κυπριακού Ελληνισμού στην Επανάσταση τού 1821 και στους απελευθερωτικούς αγώνες τού Έθνους».

Την εκδήλωση παρακολούθησαν, ανάμεσα σε άλλους, ο πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο, Θεοχάρης Λαλάκος, ο υπουργός Παιδείας Κύπρου, Πρόδρομος Προδρόμου, αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Κύπρου, καθώς και ο έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Κύπρο και άλλοι προσκεκλημένοι.

Στον χαιρετισμό του, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Ιερώνυμος, εξήρε την προσωπικότητα του νυν αρχιεπισκόπου Κύπρου, αναφερόμενος στα χαρίσματα τα οποία τον κοσμούν. Έχοντας αποκομίσει πολλά από την «ιερή αποδημία» του, όπως χαρακτήρισε την επίσκεψη στην Κύπρο, ο κ. Ιερώνυμος συνεχάρη όλους όσοι εργάστηκαν για την άρτια οργάνωση των εκδηλώσεων, με αφορμή τα εγκαίνια του νέου καθεδρικού ναού. Επίσης, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών επαίνεσε τη μέριμνα του μακαριότατου ώστε ο νέος καθεδρικός να είναι καθ’ όλα έτοιμος για τα εγκαίνια, καθώς επίσης και την άριστη οργάνωση της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας Κύπρου, την οποία είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί χθες το απόγευμα.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, στο τέλος, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών, εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, χάρισε στον αρχιεπίσκοπο Κύπρου ένα αργυρό παράσημο με τις εικόνες τής Επαναστάσεως του 1821. Όπως αποκάλυψε στη συνέχεια, ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου είναι ο πρώτος που γίνεται δέκτης αυτού του δώρου-ενθυμίου που έχει ετοιμάσει η Εκκλησία της Ελλάδος. Ως αντίδωρο, ο προκαθήμενος της Εκκλησίας Κύπρου προσέφερε στον αρχιεπίσκοπο Αθηνών μία αγιογραφημένη εικόνα του Αποστόλου Βαρνάβα.

Πηγή: thepresident.gr