Σαν σήμερα εμβολιάστηκε ο πρώτος άνθρωπος για τον κορωνοϊό στην Ευρώπη

0
40
ΑΠΕ

Πριν από έναν χρόνο κι ενώ η επιστημονική κοινότητα είχε επιδοθεί σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να παραδώσει το συντομότερο δυνατόν στην ανθρωπότητα το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, σαν σήμερα στην Οξφόρδη εμβολιάζεται ο πρώτος άνθρωπος στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής.

Πρόκειται για τη Δρ. Ελίζα Γκρανάτο, ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η οποία έλαβε την πρώτη ένεση, καθώς ήταν η μία από τους δύο πρώτους εθελοντές.

«Είμαι επιστήμονας, για αυτό ήθελα να υποστηρίξω την επιστημονική προσπάθεια όπου μπορώ», είχε δηλώσει η ίδια στο BBC.

Τρεις ημέρες αργότερα κυκλοφόρησε στα social media η ψευδής είδηση του θανάτου της λόγω επιπλοκών από τον εμβολιασμό. Χρειάστηκε να εμφανιστεί εκ νέου σε βίντεο του BBC η ίδια για να αποκαταστήσει την αλήθεια και να διαψεύσει όσα ανυπόστατα είχαν γραφτεί. Το βρετανικό υπουργείο Υγείας, με ανάρτηση του στο Twitter, κατέρριψε τις φήμες και προέτρεψε τους πολίτες να μην παρασύρονται και να μην διασπείρουν ψεύδη.

Έναν χρόνο μετά, έχουν εγκριθεί αρκετά εμβόλια, οι χώρες της Ε.Ε. ακολουθούν τα σχεδιαγράμματα εμβολιασμών, με τους πολίτες τους να αισιοδοξούν πως πλησιάζουν στο τέλος της πανδημίας. Στη Βρετανία ο κορωνοϊός έπαψε να είναι η κύρια αιτία θανάτου, στο Ισραήλ οι μάσκες αποτελούν παρελθόν και στις ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε πως επιτεύχθηκε ο στόχος των 200 εκ. εμβολιασμών στις πρώτες 100 ημέρες διακυβέρνησής του. Παράλληλα, τα κράτη – μέλη της Ε.Ε.  χαρίζουν εμβόλια, μέσω του προγράμματος Covax, σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Πηγή: thepresident.gr