Ρωσική αντιπροσωπεία θα μεταβεί στην Άγκυρα για να συζητήσει για την κατάσταση στην Λιβύη

0
100
ΑΠΕ

Ρωσική αντιπροσωπεία θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στην Άγκυρα, με σκοπό να συζητήσει για την κατάσταση στην Λιβύη, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο TASS από την Άγκυρα επικαλούμενο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Milliyet.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι δύο πλευρές θα συζητήσουν πρωτίστως την κατάσταση που διαμορφώνεται γύρω από η Σύρτη, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ).

Η εφημερίδα Milliyet ισχυρίζεται επίσης ότι σε περίπτωση επίτευξης συμβιβαστικής λύσης στις συνομιλίες που θα διεξαχθούν στην Άγκυρα, ενδέχεται σύντομα να υπάρξουν συνομιλίες σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Τουρκίας.

Η τουρκική εφημερίδα δεν αναφέρει την ημερομηνία της επίσκεψης της ρωσικής αντιπροσωπείας, ενώ δεν υπήρξαν επίσημες δηλώσεις τόσο από την πλευρά της Μόσχας όσο και από την πλευρά της Άγκυρας.

Λαβρόφ και Σούκρι υπέρ της ειρηνικής διευθέτησης στην Λιβύη

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε σήμερα με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι συζήτησαν για την κατάσταση στην Λιβύη και στην περιοχή.

«Κατά την διάρκεια της συνομιλίας οι υπουργοί συζήτησαν για την κατάσταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής δίνοντας έμφαση στην κρίση της Λιβύης», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία επισημαίνεται ότι « και από τις δύο πλευρές επιβεβαιώθηκε ότι η μόνη λύση για την διευθέτηση της κατάστασης σε αυτή την χώρα, είναι αυτή μέσω των συνομιλιών με την συμμετοχή όλων των πλευρών της Λιβύης στο πλαίσιο της υλοποίησης των αποφάσεων της Διάσκεψης του Βερολίνου, οι οποίες κατοχυρώθηκαν με την απόφαση 2510 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης, ότι κατά την διάρκεια της συζήτησης «υπογραμμίσθηκε η σημασία της Διακήρυξης του Καΐρου της 6ης Ιουνίου για την προώθηση των βασικών αρχών της Διάσκεψης του Βερολίνου με σκοπό την διοργάνωση του ενδολιβυκού διαλόγου για την επίτευξη συμφωνιών, στην μετά την κρίση κρατική δομή της Λιβύης στην βάση μιας ισορροπημένης κατοχύρωσης των συμφερόντων των τριών ιστορικών περιφερειών της χώρας».

Πηγή: thepresident.gr