Ρωσία: Τουλάχιστον 21 οι νεκροί από τις πυρκαγιές στα Ουράλια

0
37

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής την ζωή τους στις δασικές πυρκαγιές που μαίνονται στην περιοχή των Ουραλίων, πολλές από τις οποίες οφείλονται σε εμπρησμούς, ενώ αξιωματούχοι των ιατρικών υπηρεσιών εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS

Το υπουργείο Εκτάκτων καταστάσεων στην περιοχή του Κουργκάν, κοντά στα σύνορα με το Καζακστάν, ανακοίνωσε ότι έχουν ταυτοποιηθεί 46 ύποπτοι και έχουν στοιχειοθετηθεί επτά ποινικές υποθέσεις κατά τον φερόμενων εμπρηστών,

Ορισμένοι από τους υπόπτους είναι ανήλικοι. Τα κίνητρα των φερόμενων εμπρηστών δεν είναι σαφή.

Δασικές πυρκαγιές πλήττουν εδώ και χρόνια τα δάση και τις στέπες της Ρωσίας κατά τους θερμούς μήνες, αλλά έχουν αυξηθεί σε ένταση τα τελευταία χρόνια. Η περίοδος πυρκαγιών του 2021 ήταν η μεγαλύτερη που είχε ποτέ η Ρωσία, με 188 εκατομμύρια στρέμματα δάσους να έχουν καταστραφεί, σύμφωνα με την Greenpeace Ρωσίας. Πέρυσι, ο καπνός των πυρκαγιών έφτασε εκατοντάδες χιλιόμετρα μέχρι τη Μόσχα, πνίγοντας τους κατοίκους της πόλης.

Οι πυρκαγιές ξεκίνησαν στα τέλη Απριλίου στην περιοχή Κουργκάν και στις γειτονική περιοχή Tιουμέν. Ο Ρώσος υπουργός Εκτάκτων Αναγκών Αλεξάντερ Κουρενκόφ επισκέφθηκε το Κουργκάν τη Δευτέρα, καθώς οι πυρκαγιές συνέχισαν να εξαπλώνονται.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση για τις προσπάθειες περιορισμού τους, ο Κουρενκόφ δήλωσε: «νομίζω ότι σήμερα θα τα καταφέρουμε».

Βιντεοσκοπημένο υλικό από την περιοχή έδειχνε πυροσβέστες να στρέφουν τις μάνικες τους σε φλεγόμενα χωράφια και ένα αεροπλάνο να μαζεύει νερό από μια δεξαμενή και να κάνει εν συνεχεία ρίψεις.

Οι εκκενώσεις των κοινοτήτων βρίσκονται σε εξέλιξη και εκατοντάδες σπίτια έχουν ισοπεδωθεί, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ο Βαντίμ Σουμκόφ, κυβερνήτης της περιοχής Κουργκάν, ανακοίνωσε στο κανάλι του στο Telegram ότι ακυρώνει την προγραμματισθείσα για σήμερα παρέλαση για την Ημέρα της Νίκης και την ρίψη πυροτεχνημάτων λόγω των πυρκαγιών, αν και οι συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις θα συνεχιστούν. Ο Σουκμόφ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή τη Δευτέρα.

Πηγή: thepresident.gr