Ρωσία: Συνελήφθη δικηγόρος της «Επιτροπής κατά των βασανιστηρίων»

0
59

ΑΠΕ

Η αστυνομία συνέλαβε σήμερα Τρίτη τον δικηγόρο του παραρτήματος της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Επιτροπή κατά των βασανιστηρίων» στον Βόρειο Καύκασο, Αμπουμπακάρ Γιανγκουλμπάγεφ. Ο δικηγόρος συνελήφθη, αφότου η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα και κατάσχεσε τα ηλεκτρονικά μέσα που διέθετε, ανακοίνωσε η οργάνωση. Σύμφωνα με μαρτυρίες ακτιβιστών της οργάνωσης, ο Γιανγκουλμπάγεφ βρίσκεται στο αστυνομικό τμήμα της πόλης Πιτιγκρόρσκ, ενώ δεν επιτρέπουν στον δικηγόρο του να τον συναντήσει.

Η «Επιτροπή κατά των βασανιστηρίων» δεν γνωρίζει τους λόγους της σύλληψης του. «Φοβόμαστε ότι θα τον μεταφέρουν στην Τσετσενία, όπου η ζωή του θα βρεθεί σε κίνδυνο», ανέφερε η οργάνωση.

Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας ο Γιανγκουλμπάγεφ είχε δηλώσει ότι είχαν απαχθεί 40 συγγενείς του στην Τσετσενία και ότι αυτό μπορεί να σχετίζεται με την επαγγελματική του δραστηριότητα ή με το ότι οι αρχές της Τσετσενίας θεωρούν ότι σχετίζεται με τον κανάλι «Αντάτ» στο Telegram. Σύμφωνα με τον ίδιο, άγνωστοι μετέφεραν τους συγγενείς του στο αστυνομικό τμήμα, χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες.

Πρόσφατα ο πρόεδρος της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ είχε δηλώσει δημόσια ότι ο Αμπουμπακάρ Γιανγκουλμπάγεφ και ο αδερφός του Ιμπραήμ ενδέχεται να εμπλέκονται στην δημιουργία του καναλιού στο Telegram του αντιπολιτευόμενου κινήματος 1ADAT, το οποίο αναφέρεται στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή.

Ο Γιανγκουλμπάγεφ έγινε ο πρώτος άνθρωπος το τελευταίο διάστημα που δήλωσε ότι αγνοούνται συγγενείς του στην Τσετσενία. Πριν από την καταγγελία του Γιανγκουλμπάγεφ, είχαν δηλώσει ότι αγνοούνται συγγενείς τους, οι αντιπολιτευόμενοι μπλόγκερ Ασλάν Αρτσούγεφ, Τουμσό Αμπντουραχμάνοφ, Μινακίλ Μαλιζάγεφ και Χασάν Χαλίτοφ. Επίσης η τσετσενική οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Μπαϊφόντ» ανακοίνωσε ότι έχουν απαχθεί συγγενείς του ιδρυτή της οργάνωσης Μανσούρ Σαντουλάγεφ και τους εκπροσώπου της στην Γερμανία Μοχαμάντ Αμπντουραχμάνοφ.

Πηγή: thepresident.gr