Ρωσία: Πολιτικός της αντιπολίτευσης κρίθηκε ένοχος για διασπορά “ψευδών πληροφοριών” για το στρατό

0
70

ΑΠΕ

Ο Ρώσος Ιλιά Γιάσιν, πολιτικός της αντιπολίτευσης, κρίθηκε σήμερα ένοχος για διασπορά «ψευδών πληροφοριών» για τον στρατό, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Οι εισαγγελικές αρχές ζητούν ποινή κάθειρξης εννέα ετών για τον Γιάσιν, που είναι σύμβουλος στην περιφέρεια της Μόσχας. Η ποινή του αναμένεται να ανακοινωθεί αργότερα σήμερα.

Ο Γιάσιν δικάστηκε για βίντεο στο YouTube που δημοσιοποιήθηκε τον Απρίλιο, στο οποίο συζητά στοιχεία που αποκαλύφθηκαν από δημοσιογράφους της Δύσης για ρωσικά εγκλήματα πολέμου στην Μπούτσα, κοντά στο Κίεβο, και διατυπώνει αμφιβολίες για την επίσημη εκδοχή της Μόσχας ότι τέτοιες αναφορές έχουν κατασκευαστεί ως ‘πρόκληση’ προς τη Ρωσία.

Η Ρωσία ψήφισε νέο νόμο μετά την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου για ποινές κάθειρξης έως 15 ετών τη διασπορά ψευδών πληροφοριών σχετικά με τον στρατό.

Στην τελική του δήλωση προς το δικαστήριο αυτή την εβδομάδα, ο Γιάσιν απηύθυνε έκκληση απευθείας στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, χαρακτηρίζοντάς τον «το πρόσωπο που είναι υπεύθυνο γι’ αυτό το μακελειό» και ζητώντας του να «σταματήσει αυτή την τρέλα».

Πηγή: thepresident.gr