Ρωσία: Επτά οι νεκροί σε δασικές πυρκαγιές που μαίνονται στα Ουράλια

0
34

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις δασικές πυρκαγιές που μαίνονται στα Ουράλια όρη στη Ρωσία, οι οποίες έχουν καταστρέψει εκατοντάδες σπίτια και έχουν αναγκάσει πολλούς ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

Οι πυρκαγιές είναι συνήθεις το τέλος της άνοιξης και το καλοκαίρι σε όλα τα αχανή δάση της Ρωσίας και τις χορταριασμένες στέπες αλλά μερικές από αυτές δημιουργούν υποψίες για «αμέλεια».

Ο Ρώσος υπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων Αλεξάντερ Κουρενκόφ μετέβη νωρίς σήμερα στην περιφέρεια Κουργκάν, στη νότια Ρωσία, κοντά στα σύνορα με το Καζακστάν, όπου οι δασικές πυρκαγιές έχουν εξαπλωθεί σε αρκετά χωριά.

«Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην περιοχή του Κουργκάν και 14 έχουν τραυματισθεί» μετέδωσε το πρακτορείο TASS επικαλούμενο αξιωματούχους των υγειονομικών υπηρεσιών.

Ο έβδομος άνθρωπός έχασε την ζωή του στο χωριό Κράσνι Γιάρ στην περιοχή Τιουμέν, στην προσπάθεια του να σβήσει την φωτιά και δύο άλλοι τραυματίσθηκαν, ανέφερε το TASS.

Οι ανακριτικές αρχές στο Κουργκάν έχουν ξεκινήσει έρευνες για τα αίτια της πυρκαγιάς.

«Η εξάπλωση της πυρκαγιάς κατέστη δυνατή λόγω ενδεχόμενης αμέλειας από τους αρμόδιους αξιωματούχους», επεσήμαναν οι αρχές σε ανάρτηση στον ιστότοπό τους.

Οι αρχές θα στηρίξουν εκείνους που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, δήλωσε ο Κουρενκόφ μετά την ενημέρωση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, προσθέτοντας ότι δεν αποτελούν πλέον απειλή για τους οικισμούς της περιοχής.

Τεράστιες πυρκαγιές ξέσπασαν επίσης στην περιφέρεια Σβερντλόφσκ και πιο νότια, στην περιφέρεια Τιουμέν, επίσης στα Ουράλια, βόρεια του Κουργκάν.

Οι αρχές κατάφεραν μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής να περιορίσουν πυρκαγιά σε αποθήκη πυρίτιδας, λόγω της οποίας εκκενώθηκε ένα μικρό χωριό στην περιοχή Σβερντλόφσκ.

Το υπουργείο εκτάκτων καταστάσεων της περιφέρειας επεσήμανε ότι άλλες 53 πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίνονται, έχοντας καταστρέψει περισσότερα από 330.000 στρέμματα δάσους.

Το TASS μετέδωσε ότι περισσότερα από 540.000 στρέμματα (209 τετραγωνικά μίλια) δασών εξακολουθούσαν να καίγονται στην περιοχή του Σβερντλόφσκ σήμερα, και περίπου 4.800 άτομα να προσπαθούν να σβήσουν τις φλόγες.

Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο ιστότοπο SOTA, κάποιες από τις πυρκαγιές στη Σβερντλόφσκ προκλήθηκαν από εκρήξεις και εμπρησμό. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητες πηγές την αναφορά.

Στα τέλη Απριλίου πυρκαγιά στην ίδια περιφέρεια είχε προκαλέσει τον θάνατο ενός ανθρώπου και είχε αφήσει εκατοντάδες άλλους άστεγους.

Πηγή: thepresident.gr