Ρωσία: Δικαστήριο επέβαλε ποινές σωφρονιστικής εργασίας σε δημοσιογράφους που διαμαρτυρήθηκαν κατά του Κρεμλίνου

0
39

PIXABAY

Δικαστήριο της Μόσχας επέβαλε σήμερα σε τέσσερις δημοσιογράφους φοιτητικού περιοδικού της Μόσχας διετείς ποινές σωφρονιστικής εργασίας, επειδή προέτρεπαν ανήλικους να συμμετάσχουν σε διαμαρτυρίες κατά του Κρεμλίνου, μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.

To ανεξάρτητο περιοδικό DOXA ιδρύθηκε από φοιτητές και απόφοιτους πανεπιστημίων στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών της Μόσχας το 2017, καλύπτοντας θέματα φοιτητικής ζωής, ανώτατης εκπαίδευσης, πολιτικής και επιστήμης.

Η αστυνομία συνέλαβε τους τέσσερις δημοσιογράφους τον Απρίλιο του 2021, μετά από έφοδο στα γραφεία της σύνταξης του περιοδικού.

Η έφοδος συνέπεσε με την καταστολή των συμμάχων του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, η σύλληψη και φυλάκιση του οποίου στις αρχές του 2021 προκάλεσε αρκετές διαδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο, τις οποίες η αστυνομία χαρακτήρισε παράνομες και διέλυσε με τη χρήση βίας.

Το περιοδικό DOXA τότε είχε ανακοινώσει ότι οι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν για ένα βιντεοκλίπ, στο οποίο το περιοδικό υποστήριζε ότι είναι παράνομο να αποβάλλονται από το πανεπιστήμιο φοιτητές, επειδή συμμετέχουν σε διαδηλώσεις υπέρ του Ναβάλνι.

Ανέφερε επίσης ότι είχε κατεβάσει το βιντεοκλίπ μετά από απαίτηση της κρατικής ρυθμιστικής αρχής μέσων ενημέρωσης.

Η ποινή που επέβαλε το δικαστήριο της περιοχής Ντορογκομίλοφκσι της Μόσχας δεν περιλαμβάνει ποινή φυλάκισης.

Το δικαστήριο απαγόρευσε επίσης στους τέσσερις να διαχειρίζονται διαδικτυακά μέσα για τρία χρόνια, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, προσθέτοντας ότι οι φοιτητές θα ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης.

Πηγή: thepresident.gr