Ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής για την τραγωδία στα Τέμπη

0
10

Η ανάγκη για πλήρη διαλεύκανση των αιτίων του δυστυχήματος στα Τέμπη, η ανάγκη για ένα πιο αποτελεσματικό κράτος που θα επανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, θα συγκρουστεί με πελατειακές σχέσεις και κατεστημένα συμφέροντα ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογες τραγωδίες, επισημαίνεται μεταξύ άλλων στο ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβούλιου Αττικής.

Το κείμενο του ψηφίσματος, έχει ως εξής: «Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής εκφράζει την οδύνη του για την τραγική απώλεια δεκάδων ανθρώπινων ζωών, κυρίως νέων σε ηλικία συνανθρώπων μας, σε ένα πρωτόγνωρο δυστύχημα που στιγματίζει την εικόνα της χώρας μας κι αποδεικνύει δυστυχώς τις διαχρονικές αδυναμίες του Κράτους μας.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και ζητάμε τη στήριξή τους από την Πολιτεία, ως ελάχιστη πράξη έκφρασης συγγνώμης.

Ζητάμε τη διερεύνηση των αιτίων της τραγωδίας σε βάθος, κυρίως ως προς τους διακομματικούς και διαχρονικούς μηχανισμούς που τα δημιουργούν.

Η τραγωδία των Τεμπών δεν προσφέρεται για άσκοπες μικροκομματικές αντιπαραθέσεις, που δεν οδηγούν πουθενά.

Ο σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα πρέπει να γίνει όχι με ορίζοντα τις επόμενες εκλογές, αλλά τις επόμενες γενιές. Στη σύγχρονη εποχή, ο ρόλος του Κράτους αναβαθμίζεται παντού. Όμως πρέπει να αναβαθμίζεται και ο τρόπος λειτουργίας του. Χωρίς ένα κράτος με στρατηγικό ρόλο, χωρίς την εμπιστοσύνη των πολιτών στο Κράτος, χωρίς ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων κι αποκέντρωση ρόλων κι ευθυνών σε τοπικό επίπεδο, φοβόμαστε ότι θα ζήσουμε ξανά αντίστοιχες τραγωδίες.

Χωρίς μεταρρύθμιση στο μοντέλο λειτουργίας του Κράτους, όσο διατηρούνται ανέγγιχτες οι πελατειακές σχέσεις και τα συντεχνιακά συμφέροντα, κανένας πολίτης δεν θα μπορεί να αισθάνεται ασφαλής.

Δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο για εφησυχασμό. Τώρα πρέπει να γίνουν με τόλμη τα βήματα μπροστά που απαιτούνται.

Με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.

Χωρίς δικαιολογίες και χωρίς καθυστερήσεις.

Μακριά από λαϊκισμούς και κομματικές αψιμαχίες.

Με ουσιαστικό διάλογο και με τις απαραίτητες συναινέσεις.

Αυτό απαιτεί ο σεβασμός στη μνήμη των νεκρών».

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο ψήφισμα προτάθηκε από την διοικούσα παράταξη ενώ είχε προηγηθεί η κατάθεση αντίστοιχων ψηφισμάτων από τις παρατάξεις της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης, οι σύνεδροι των οποίων μετά την ενός λεπτού σιγή που πραγματοποίησαν στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας, αποχώρησαν από την αίθουσα. Επίσης κατήγγειλαν για μια ακόμη φορά την διαδικασία της υβριδικής συνεδρίασης (με φυσικές παρουσίες και ταυτοχρόνως μέσω διαδικτύου) λέγοντας ότι η παράταξη της διοίκησης, με τη συνεχή άρνηση της να συμμετάσχει δια ζώσης στη διαδικασία, δεν σέβεται ούτε τα θύματα της τραγωδίας, αλλά ούτε και τον θεσμό του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Πηγή: thepresident.gr