Προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν: To Οruc Reis θα συνεχίσει τις έρευνες

0
41
ΑΠΕ

O πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συζητήσει για το θέμα της ανατολικής Μεσογείου με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, όπως είπε ο ίδιος στην τελετή για τα 19 χρόνια από την ίδρυση του κυβερνώντος κόμματος AKP.

«Η μόνη λύση στη Μεσόγειο είναι ο διάλογος και η διαπραγμάτευση, η Τουρκία δεν επιδιώκει την «περιπέτεια»» δήλωσε και πρόσθεσε ότι «μια επωφελής συμφωνία για Ελλάδα και Τουρκία είναι εφικτή μέσω του διαλόγου».

Στη συνέχεια είπε πως το «Oruc Reis θα συνεχίσει τις σεισμικές έρευνες έως τις 23 Αυγούστου».

Eπιπλέον, χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της Ελλάδας σε Αιγαίο και Μεσόγειο ως «μοχθηρή», συμπληρώνοντας ότι «οι αξιώσεις της Αθήνας για το Καστελλόριζο το οποίο απέχει μόλις δύο χιλιόμετρα από τις τουρκικές ακτές και 580 από την ηπειρωτική Ελλάδα δεν εξηγούνται με την κοινή λογική».

Ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε και στον Γάλλο ομόλογό του με αφορμή τη χθεσινή παρέμβασή του με την οποία καλούσε την Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς της ενέργειες, λέγοντας ότι «ο Μακρόν και άλλοι όπως αυτός το μόνο που θέλουν είναι να επαναφέρουν την αποικιοκρατική περίοδο με τις ενέργειές τους στην περιοχή, κάτι που δεν είναι επιδίωξη της Αγκυρας».

Αναφερόμενος στην Αγία Σοφία είπε ότι «μετά από ένα διάλειμμα 86 ετών την ανοίξαμε ως τζαμί. Αποτελούσε ένα παιδικό όνειρο, το οποίο θα ωφελήσει το έθνος και την ανθρωπότητα».

Πηγή: thepresident.gr