Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ: Το νοσοκομείο Νάουσας υπόδειγμα σωστής οργάνωσης για περίθαλψη περιστατικών Covid

0
11
ΑΠΕ

Παράδειγμα νοσοκομείου που οργανώθηκε σωστά για την περίθαλψη περιστατικών κορωνοϊού χαρακτηρίζει το νοσοκομείο της Νάουσας ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

«Η Νάουσα λειτούργησε, χωρίς κανείς να το περιμένει, ως βαλβίδα ασφαλείας για την υποστήριξη του ΕΣΥ στην πιο κρίσιμή του ώρα και στην πιο δύσκολη περιοχή της χώρας, δείχνοντας ταχύτατα αντανακλαστικά και καλή απόδοση από όλο το προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό, τεχνικό, καθαριότητα, διοικητικό και διοικητή) με θετικό πρόσημο για τους συμπολίτες μας. Είναι ευνόητο, ότι αυτή η προσπάθεια χρήζει ενίσχυσης, ώστε το νοσοκομείο να μπορεί να προσφέρει ακόμα καλύτερο και περισσότερο έργο» σημειώνει ο κ Γιαννάκος.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι το Νοσοκομείο έλαβε εντολή να νοσηλεύει περιστατικά Covid στις 29/10 ενώ μέχρι τότε διεκόμιζε τους ασθενείς με κορωνοϊό σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Το Νοσοκομείο μέσα σε λίγες ημέρες ετοιμάστηκε να νοσηλεύει ασθενείς με Covid, ξεκίνησε με 12 κλίνες περιστατικά Covid και σταδιακά τις αύξησε σε 30, μπήκαν κάμερες παρακολούθησης και επικοινωνίας με τους ασθενείς, τοποθετήθηκαν αναπνευστήρες, monitor αυξημένων δυνατοτήτων, και αργότερα αντλίες στάγδην έγχυσης φαρμάκων. Μπήκε εξ αρχής αυτόνομος αναλυτής αερίων στην κλινική, εξασφαλίστηκε επάρκεια σε μέσα ατομικής προστασίας και αναδιατάχθηκε όλο το κύκλωμα παροχής οξυγόνου ώστε να εξυπηρετηθεί η αυξημένη ζήτηση.

Όπως σημειώνει ο κ Γιαννάκος σχηματίστηκε μεγάλη νοσηλευτική ομάδα που μπορεί να ανταπεξέλθει με ασφάλεια στο βαρύ κλινικό έργο, ετοιμάσθηκε ( με ειδικό χώρισμα ) εφεδρικός χώρος 14 κλινών σε άλλο όροφο, για θετικά περιστατικά, ως πρόβλεψη επιδείνωσης, κάτι που τελικά χρησιμοποιήθηκε. Επίσης σχεδιάστηκε η πλήρης ανάπτυξη και Β΄ Κλινικής Covid άλλων 30 κλινών (σύνολο 60 για τις δύο κλινικές, ποσοστό 50% του συνόλου του νοσοκομείου) και είναι εφικτή η λειτουργία της, αν η πανδημία αναζωπυρωθεί. Τα χειρουργεία δεν έπαψαν ποτέ να λειτουργούν εξυπηρετούν όλο τον νομό και γύρω περιοχές. Επίσης στο Νοσοκομείο ήρθαν πάνω από 65 διακομιδές από άλλα νοσοκομεία, ανακουφίζοντας όλη την 3η ΥΠΕ που δέχθηκε το πιο βαρύ χτύπημα από την Covid.

Παράλληλα, υπογραμμίζει, ότι θα πρέπει να λειτουργήσει άμεσα Μονάδα Εντατικής Θεραπείας καθώς το Νοσοκομείο δεν διαθέτει ΜΕΘ με αποτέλεσμα γενικά περιστατικά και περιστατικά κορωνοϊού που χρήζουν διασωλήνωσης διασωληνώνονται και να αναζητούνται ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας.

Πηγή: thepresident.gr