Πως αποτιμά η Αθήνα τη στάση της Ευρώπης στα ελληνοτουρκικά

0
18

Τα φώτα στην μεγάλη αίθουσα των συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έσβησαν το μεσημέρι της Παρασκευής και οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά από ένα μαραθώνιο σκληρών διαβουλεύσεων, πήραν το δρόμο της επιστροφής για τις χώρες τους, έχοντας προηγουμένως αποδοκιμάσει έντονα τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο.

Του Κώστα Πασίση

Ένα θέμα που έθεσαν πιεστικά τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος στη σύνοδος Κορυφής, που έγινε  για το «Brexit» και την πορεία του δεύτερου κύματος κορωνοϊού, που πλήττει όλη την Ευρώπη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφοντας στην Αθήνα και στο γνώριμο περιβάλλον του γραφείου του, κάλεσε τους συνεργάτες  του για εκτίμηση της κατάστασης και σχεδιασμό των επόμενων βημάτων καθώς το πρόβλημα της επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας παραμένει άλυτο και ακριβώς έξω από την πόρτα μας.

Ο ερχόμενος Δεκέμβριος, όπου η Ε.Ε αναμένεται να γίνει πιο συγκεκριμένη απέναντι στην Τουρκία αργεί ακόμη και η κατάσταση παραμένει έκρυθμη.

Ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη τύπου περιέγραψε το κλίμα που επικράτησε στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και το πόσο δύσκολα λαμβάνονται οι συλλογικές αποφάσεις, λόγω των διαφορετικών συμφερόντων αλλά και προσεγγίσεων των κρατών μελών.

«Η Ευρώπη δεν παίρνει αποφάσεις από τη μία στιγμή στην άλλη. Είναι σαν ένα υπερωκεάνιο το οποίο αργεί να στρίψει, όταν στρίβει όμως παίρνει μία πορεία η οποία είναι θα έλεγα πολύ σταθερή στην νέα κατεύθυνση την οποία έχει επιλέξει», ανέφερε χαρακτηριστικά αλλά στη συνέχεια πρόσθεσε ότι  «έχει την αποφασιστικότητα, εφόσον η Τουρκία συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες, να προχωρήσει στη λήψη μέτρων. Και τα μέτρα αυτά θα είναι επώδυνα, δεν θα είναι συμβολικά».

Πως αποτιμά η Αθήνα τη στάση της Ευρώπης

Ωστόσο «κύκλοι» του Μαξίμου  που έζησαν από κοντά τις δυο τελευταίες συνεδριάσεις  του κορυφαίου οργάνου της Ε.Ε συμπληρώνουν το κυβερνητικό αφήγημα για το πως ερμηνεύεται η στάση της Ευρώπης, αναφορικά με την ελληνοτουρκική κρίση.

Πρώτον. Οι Βρυξέλλες κυρίως επιδιώκουν  να κρατήσουν ανοικτή την πόρτα του διαλόγου με την Τουρκία γιατί πιστεύουν ότι μόνο δια της διπλωματικής οδού  μπορούν να βρεθούν βιώσιμες λύσεις και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουν να εργάζονται.

Άλλωστε η έλλειψη ομοφωνίας μεταξύ των κρατών μελών για τις απαιτούμενες ενέργειες έναντι της Άγκυρας, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για άλλες επιλογές.

Δεύτερον. Η Γερμανία και οι «συμμαχικές» της χώρες θέλουν να «ροκανίσουν» το χρόνο, μέχρι να λήξει η εκκρεμότητα με τις αμερικανικές εκλογές, ώστε οι ΗΠΑ να γίνουν περισσότερο λειτουργικές με τα προβλήματα της Μεσογείου.

Κοινή παραδοχή πολλών έμπειρων αναλυτών είναι ότι σήμερα ο Ερντογάν μπορεί εξαναγκαστεί σε αλλαγή πλεύσης, μόνο από τον Αμερικανό πρόεδρο, όπως  έγινε και στην περίπτωση του Πάστορα Μπράνσον, που εν μια νυκτί συνεδρίασε η …ανεξάρτητη Τουρκική Δικαιοσύνη και το επόμενο πρωί μεταφέρθηκε αεροπορικώς στη Νέα Υόρκη.

Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημάνουμε και τη νέα παρέμβαση του υποψηφίου των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ Τζο Μπαιντεν.

Ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα, ανέφερε ότι εδώ και πολύ καιρό έχει αντιταχθεί στην τουρκική κατοχή της «βόρειας Κύπρου» και έχει ταχθεί υπέρ μιας ολοκληρωμένης διευθέτησης για την επανένωση του νησιού.

Στη δήλωση του υπενθυμίζει ακόμη ότι «πρόσφατα κάλεσε την κυβέρνηση Τραμπ να πιέσει την Τουρκία να απέχει από περαιτέρω προκλητικές ενέργειες στην περιοχή (της Ανατολικής Μεσογείου) κατά της Ελλάδας».

Τρίτον, μετά από δεκαετίες εκ της ιδρύσεως της, η Ευρώπη παραμένει περισσότερο ως οικονομική-δημοσιονομική Ένωση και λιγότερο πολιτική.

Οι τελευταίες κρίσεις με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπη ανέδειξαν και το «διχασμό» της μεταξύ των χώρων του Βορρά και του Νότου, με πλήρως αντιτιθέμενα συμφέροντα.

Η διαφορετική αυτή προσέγγιση των προβλημάτων αποτυπώθηκε και στην ελληνοτουρκική κρίση.

Στον απόηχο αυτής της συνόδου, η Ελλάδα κρατά το γεγονός ότι έπεισε πολλές χώρες για το δίκαιο των θέσεων της. Ενώ ταυτόχρονα η Τουρκία απομονώθηκε ακόμη περισσότερο.

Τέλος ικανοποίηση επικρατεί στο Μαξίμου και για την απήχηση που είχε η πρόταση Μητσοτάκη για ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

Πηγή: thepresident.gr