Τιμητική Εκδήλωση για τον Λευτέρη Ξανθόπουλο στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας
Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το Αρχείο της ΕΡΤ, οργανώνει ένα αφιέρωμα για τον κορυφαίο σκηνοθέτη και ποιητή Λευτέρη Ξανθόπουλο. Το αφιέρωμα θα φιλοξενηθεί στην Ταινιοθήκη και θα περιλαμβάνει σημαντικές ταινίες καθώς και παρεμβάσεις προσωπικοτήτων του χώρου.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Πέμπτη 26/9, από τις 18:00 έως τις 20:00, στην αίθουσα Α’ της Ταινιοθήκης κατά τη διάρκεια του ετήσιου αφιερώματος «Με τα μάτια ανοιχτά». Θα προβληθούν τα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ του Ξανθόπουλου, «Ο Γιώργος από τα Σωτηριάνικα» (1978, 47’) και «Στα Τουρκοβούνια» (1982, 25’), καθώς και αποσπάσματα από συνεντεύξεις του, όπου μιλά για το έργο του. Στην εκδήλωση αναμένονται οι ομιλίες της Προέδρου της Ταινιοθήκης, Μαρίας Κομνηνού, και του σκηνοθέτη Κώστα Μαχαίρα, με συντονιστή τον Πρόεδρο της ΕΕN, Άγγελο Κοβότσο. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Στην συνέχεια, το Σαββατοκύριακο 28-29/9, η Ταινιοθήκη θα προβάλει μια επιλογή από ταινίες του Ξανθόπουλου στον Θερινό Κινηματογράφο Λαΐς. Το Σάββατο θα παρουσιαστεί το ντοκιμαντέρ «Ελληνική κοινότητα Χαϊδελβέργης» (1976, 30’), καθώς και η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του «Καλή πατρίδα, σύντροφε – Beloiannisz» (1986, 90’). Την Κυριακή θα προβληθεί η ταινία «Ο Δραπέτης» (1991, 105’), ακολουθούμενη από τα παρασκήνια «Διαδρομές – Παύλος Ζάννας» (1988, 50’) και «Κληρονόμος πουλιών – Μίλτος Σαχτούρης» (2004, 51’). Η είσοδος θα κοστίσει 6 ευρώ.

Ο Λευτέρης Ξανθόπουλος, γεννημένος στην Αθήνα το 1945, σπούδασε Νομικά και κινηματογράφο στην Αγγλία. Έχει σκηνοθετήσει πολλές ταινίες ντοκιμαντέρ, όπως «Ελληνική κοινότητα Χαϊδελβέργης» και «Ο Δραπέτης», που έχουν διακριθεί σε σημαντικά φεστιβάλ. Επίσης, έχει δουλέψει και στην ποίηση, με αρκετές ποιητικές συλλογές στην καριέρα του.

Μερικές από τις πιο εμβληματικές ταινίες του περιλαμβάνουν την τριλογία του μεταναστευτικού ζητήματος και την ταινία «Καλή πατρίδα, σύντροφε» που καταγράφει τη ζωή των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων στην Ουγγαρία. Όλες αυτές οι ταινίες συνθέτουν ένα πλούσιο και πολύπλευρο έργο, που αναδεικνύει κοινωνικά ζητήματα και ανθρωπινά δράματα.

Πηγή: newsbomb.gr