Η τραγωδία αφηγείται την ιστορία του Διόνυσου, ο οποίος φτάνει στη Θήβα και συναντά τον βασιλιά Πενθέα. Η άρνηση του Πενθέα να αναγνωρίσει τον Διόνυσο ως Θεό, καθώς και η απαγόρευση της νέας θρησκείας, οδηγούν σε μια δραματική αντιστροφή ρόλων. Ο θεός εκδικείται, με αποτέλεσμα τον αφανισμό του Πενθέα από τη μητέρα του, κάτι που αναδεικνύει τη σύγκρουση μεταξύ θεού και ανθρώπου.
Ο Ευριπίδης συνθέτει τις «Βάκχες» κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου, αντλώντας έμπνευση από τη διονυσιακή λατρεία κατά την παραμονή του στη Μακεδονία. Μέσα από την πλοκή, ορισμένα κεντρικά θέματα αναδεικνύουν τις ανθρώπινες συμπεριφορές και τη διαρκή σύγκρουση μεταξύ λογικής και παράνοιας. Οι Βάκχες προβάλλουν την ανθρώπινη αρετή και αγριότητα, αναδεικνύοντας τη βαρβαρότητα που κρύβεται μέσα μας και την επακόλουθη κατάρρευση κάθε κοινωνικής σχέσης, συμπεριλαμβανομένων και των πιο θεμελιωδών.
Η ιστορία καταλήγει να είναι ένα δράμα που αναφέρεται όχι μόνο στη διάρκεια της αρχαίας τραγωδίας, αλλά και στην ουσία της ανθρώπινης ταυτότητας, που μπορεί να είναι πολιτική ή ατομική. Όταν η βία κυριαρχεί, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Πενθέα, τότε η πόλη-κράτος των Αθηνών φτάνει στο τέλος της.
Η μετάφραση είναι του Γιώργου Χειμωνά και οι ηθοποιοί που συμμετέχουν είναι οι Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης (Διόνυσος), Μαριάννα Δημητρίου (Τειρεσίας), Αλεξία Καλτσίκη (Αγαύη), Θέμης Πάνου (Κάδμος), Αργύρης Πανταζάρας (Πενθέας) και άλλοι. Η παράσταση περιέχει σκηνές γυμνού και βίας και είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 15 ετών.
Πηγή: newsbomb.gr