Η Μαγευτική Συνεργασία Μίμη Πλέσσα και Στράτου Διονυσίου στην Ελληνική Μουσική
Η συνεργασία του Μίμη Πλέσσα με τον Στράτο Διονυσίου απέφερε 36 αγαπημένα τραγούδια που εξακολουθούν να αποτελούν κλασικά κομμάτια. Το 1971, οι δύο καλλιτέχνες προχώρησαν στη συνεργασία τους και στο θέατρο, ανεβάζοντας το έργο «Το κοροϊδάκι της πριγκηπέσας» στο θέατρο «Μετροπόλιταν», υπό τη σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη. Ο Διονυσίου τραγούδησε το πολύ γνωστό «Όπως φεύγουν τα καράβια».

Η γνωριμία τους ξεκίνησε το 1970, όταν ο Νίκος Φώσκολος ζητούσε ένα δυνατό λαϊκό τραγούδι για την ταινία του «Ορατότης μηδέν». Ο Μίμης Πλέσσας δημιούργησε τη μελωδία και οι στίχοι γράφτηκαν από τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, ο οποίος ήθελε να περιλαμβάνεται η φράση «κύμα πικρό». Στη συνέχεια, μένοντας χωρίς ερμηνευτή, ο Παπαδόπουλος πρότεινε να επισκεφθούν ένα νυχτερινό κέντρο, όπου ανακάλυψαν τον Στράτο Διονυσίου. Μετά την ακρόαση, ο Πλέσσας πείστηκε ότι αυτός ήταν ο ιδανικός καλλιτέχνης για το έργο τους, και μαζί δημιούργησαν το «Βρέχει φωτιά στη στράτα μου», το οποίο έγινε μεγάλη επιτυχία.

Προς το τέλος του 1970, οι Πλέσσας και Παπαδόπουλος συνέθεσαν τέσσερα ακόμη κομμάτια για τον Διονυσίου, περιλαμβάνοντας τα «Αν είσαι φίλος με καρδιά» και «Τι σου φταίει το παιδί». Το 1974, ο Πλέσσας κυκλοφόρησε τον δίσκο «Τα 12 του Στράτου», με τραγούδια όπως «Έξω απ’ άδικο», τα οποία ήταν σε στίχους του Κώστα Βίρβου.

Μια από τις πιο αξιοσημείωτες στιγμές στη συνεργασία τους ήταν το 1975, όταν ο Διονυσίου βρέθηκε στις φυλακές της Τίρυνθας. Εκεί, μέσα σε ένα κελί που μετατράπηκε σε στούντιο, ηχογράφησε 12 τραγούδια που είχε γράψει ο Πλέσσας σε στίχους Κώστα Ρουβέλα. Ο δίσκος αυτός, με τίτλο «Πάλι μαζί μας», κυκλοφόρησε λίγο πριν το Πάσχα του 1976, όταν ο Διονυσίου αποφυλακίστηκε.

Στο άλμπουμ «Αν ξαναζούσα», που κυκλοφόρησε τοφθινόπωρο του 1977, βρίσκονται τα τελευταία τέσσερα τραγούδια από τη συνεργασία τους. Με στίχους του Θάνου Σοφού, ξεχωρίζουν κομμάτια όπως το «Τη ζωή εγώ τη βλέπω» και το «Σ’ όποια χέρια», που αναδεικνύουν τις μοναδικές ερμηνείες του Διονυσίου.

Πηγή: newsbomb.gr