Ανακαλύπτοντας Τρία Άγνωστα Ποιήματα του Κωστή Παλαμά
Τρία άγνωστα ποιήματα του Κωστή Παλαμά, τα «Αμάραντα», «Τ’ άστρο του βραδιού» και «Η θύμηση», δημοσιεύει τις τελευταίες ημέρες το περιοδικό «Τα Νέα Σαββατοκύριακο». Αυτά τα έργα προέρχονται από τη συλλογή του Αρχείου Αρτέμιδος Ρέσσου, η οποία προστατεύεται στο Αρχείο του Ιδρύματος Κωστή Παλαμά. Η χρονολογία τους τοποθετείται στην περίοδο της γνωριμίας του ποιητή με την Αρτέμιδα Ρούσσου, μεταξύ Ιουνίου 1927 και Αυγούστου 1928.

Η ιστορία της σχέσης του Παλαμά με την Αρτέμιδα ξεκινά το καλοκαίρι του 1926, όταν οι οικογένειες Ρέσσου και Παλαμά ταξιδεύουν μαζί από την Αιδηψό στην Πορταριά, όπου παραθέριζαν. Η Άρτεμις καταφέρνει να γοητεύσει τον ποιητή, ο οποίος θα την επισκέπτεται συχνά στο σπίτι του στην Αθήνα.

Το Αρχείο Ρέσσου περιλαμβάνει 39 επιστολές, 33 ποιήματα, με τα 21 εξ’ αυτών να είναι χρονολογημένα από τον Αύγουστο του 1926 έως τον Αύγουστο του 1928, καθώς και ένα δελτάριο με 12 στίχους από τον Ιούνιο του 1935. Περιέχει επίσης επτά φωτογραφίες, μια προσωπογραφία της Άρτεμιδος και ένα σχέδιο του Παλαμά, φιλοτεχνημένο από τον ζωγράφο Κωνσταντίνο Μαλέα.

Η αξία του Αρχείου έχει αναγνωριστεί και στην παλαιότερη ερευνητική δουλειά, ιδίως μετά την παρουσίαση μερών του από τον καθηγητή Φώτη Δημητρακόπουλο στην Επιστημονική Επετηρίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα ποιήματα που δημοσιεύθηκαν έχουν μεταγραφεί από ηλεκτρονικές αναπαραγωγές των πρωτοτύπων που είναι σήμερα φυλαγμένα στο Αρχείο του Ιδρύματος Κωστή Παλαμά.

Πηγή: newsbomb.gr