Θλίψη για την απώλεια της Βάσως Παπανδρέου, μιας κορυφαίας πολιτικού και αναμορφώτριας της κοινωνίας
Θλίψη στην πολιτική σκηνή καθώς η πρώην Υπουργός Βάσω Παπανδρέου απεβίωσε σε ηλικία 80 ετών.

Γεννηθείσα στα Βαλιμίτικα Αιγίου στις 9 Δεκεμβρίου 1944, η Βάσω Παπανδρέου είχε μια ξεχωριστή πορεία. Σπούδασε Οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ και συνέχισε τα μεταπτυχιακά της στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου, προτού αποκτήσει διδακτορικό από το πανεπιστήμιο του Reading. Ακόμα, έχει διδάξει στην Οξφόρδη.

Κατά τη διάρκεια της πολιτικής της καριέρας, υπηρέτησε σε πολλές σημαντικές θέσεις. Είχε διατελέσει πρόεδρος του ΕΟΜΜΕΧ (1981-1985), υφυπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας (1985-1986) και αναπληρωτής υπουργός σε διάφορες θέσεις. Από το 1989 έως το 1993 υπηρέτησε ως επίτροπος της ΕΟΚ για θέματα όπως η Απασχόληση και οι Εργασιακές Σχέσεις. Το 1996 ανέλαβε το Υπουργείο Ανάπτυξης και αργότερα τα Υπουργεία Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και ΠΕΧΩΔΕ μέχρι το 2004.

Η Βάσω Παπανδρέου ήταν γνωστή για την προώθηση της εκπαίδευσης και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ενώ υλοποίησε πρωτοβουλίες που προάγουν την ισότητα των δύο φύλων. Κατοχύρωσε τη συμμετοχή των γυναικών με ποσοστό 33% σε εκλογικούς συνδυασμούς το 2002 και ίδρυσε τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) ως Υπουργός Εσωτερικών. Η συνεισφορά της στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων υπήρξε καθοριστική.

Το έργο της και η επιρροή της στην πολιτική σκηνή της χώρας την κατέστησαν ευρέως αναγνωρίσιμη, με τον διεθνή τύπο να την αποκαλεί “Καρυάτιδα της Δημοκρατίας” και “Σιδηρά Κυρία”. Αν και συνέδεσε το όνομά της με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου, αυτή η συσχέτιση ήταν καθαρά τυχαία.

Πηγή: newsbomb.gr