Σχέδιο Ενίσχυσης Αγροτών και Αναχρηματοδότησης Κόκκινων Δανείων Ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Action», ανακοίνωσε ότι στο υπουργικό συμβούλιο στο τέλος του μήνα θα παρουσιαστεί το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια, αρκεί να έχει ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με τον κ. Τσιάρα, θα προσφέρεται η δυνατότητα αναχρηματοδότησης από τις τράπεζες, με στόχο την απαλλαγή περισσότερων από 760 αγροτικούς συνεταιρισμούς και 21.000 αγρότες από αυτή τη βαρυστομαχιά.

Όσον αφορά την απομείωση ή διαγραφή των δανείων, ο υπουργός τόνισε ότι αυτή η διαδικασία θα επιτρέπει στους αγρότες να επιβιώσουν, αποπληρώνοντας τα δάνειά τους και αποδεσμεύοντας τις περιουσίες τους. Αναφέρθηκε επίσης στην επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ έχει εφαρμόσει τα τελευταία τρία χρόνια, επιστρέφοντας στους αγρότες 240 εκατ. ευρώ, μετά την κατάργηση του ΕΦΚ το 2016 επί της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, ο υπουργός σημείωσε ότι αυτές προσφέρουν σημαντική προοπτική στον πρωτογενή τομέα, προσθέτοντας αξία στα παραγόμενα προϊόντα. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι οι εξαγωγές θερμοκηπιακών προϊόντων αυξήθηκαν από 2,2 δις ευρώ το 2019 σε 3,2 δις ευρώ το 2023. Για την ενίσχυση αυτού του τομέα, θα διατεθούν 300 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), ενώ το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί κατά 35% από τραπεζικό δανεισμό και 15% από ίδια κεφάλαια.

Πηγή: newsbomb.gr