Οι Κύπριοι πολίτες υπό προστασία και επαναπατρισμός λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κόμπου, αμέσως μετά τη συνεδρία που αφορούσε την έντονη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η ασφάλεια των Κυπρίων πολιτών που βρίσκονται στην περιοχή και ο επαναπατρισμός τους ήταν κύρια θέματα συζήτησης. Αναφερόμενος στην έκρυθμη κατάσταση, ο κ. Κόμπος εξέφρασε τις ανησυχίες του για την κλιμάκωση της σύγκρουσης και την ανάγκη προσοχής, καθώς διακινούνται πολλές ψευδείς ειδήσεις.

Ο Υπουργός τόνισε ότι η κατάσταση στην περιοχή έχει γίνει επικίνδυνη, ειδικά μετά από πρόσφατες επιθέσεις, με την Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλά κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, να εκφράζουν ανησυχίες. Η ασφάλεια των Κυπρίων πολιτών και η δυνατότητά τους να επιστρέψουν αποτελούν προτεραιότητα, και έχουν ληφθεί μέτρα για την ενεργοποίηση του Ειδικού Εθνικού Σχεδίου ΕΣΤΙΑ.

Αναφορικά με τις πρόσφατες εξελίξεις, χθες οι εναέριοι χώροι του Ισραήλ, του Λιβάνου, του Ιράν, του Ιράκ και της Ιορδανίας έκλεισαν για αρκετές ώρες, με αποτέλεσμα πτήσεις να εκτραπούν και να προσγειωθούν σε κυπριακά αεροδρόμια. Μέχρι στιγμής, 12 πτήσεις έχουν φτάσει στην Κύπρο, με 1.858 επιβάτες να έχουν επηρεαστεί από την κατάσταση.

Το σχέδιο Εστία είναι τώρα ενεργό και έτοιμο να υποδεχθεί Κύπριους και ξένους πολίτες που επιθυμούν να επιστρέψουν. Ο υπουργός ανέφερε ότι έως τώρα υπάρχει ένα επίσημο αίτημα, ενώ άλλες χώρες έχουν ζητήσει υποστήριξη.

Η σχέση με άλλες χώρες και οι στρατηγικές εκκένωσης πολιτών μέσω λιμανιών ή στρατιωτικών αεροσκαφών είναι επίσης εντός των σχεδίων, αν η κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω. Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση παρακολουθεί προσεκτικά τους Κύπριους πολίτες τόσο στο Λίβανο όσο και στο Ισραήλ και ενθαρρύνει την εγγραφή τους στις σχετικές πλατφόρμες.

Όσον αφορά τη διαχείριση της κατάστασης και της μεταναστευτικής ροής, ο Υπουργός ανέφερε τις οδηγίες που έχουν δοθεί προκειμένου να προληφθούν πιθανές ροές προσφύγων, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διπλωματικής επικοινωνίας με γειτονικές χώρες.

Τέλος, επισημάνθηκε ότι η ψευδής είδηση σχετικά με την “απαγωγή” του Πρέσβη του Ισραήλ στην Κύπρο δεν είναι αληθής και υπογραμμίζει τους κινδύνους που προκύπτουν από τη διαχείριση πληροφοριών σε τέτοιες κρίσιμες περιόδους.

Πηγή: newsbomb.gr