Η υπουργός εξήγησε ότι η ευρωπαϊκή οδηγία απαιτεί μηχανισμούς αυτόματης αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, με τη ρητή αναφορά ότι οποιαδήποτε αναπροσαρμογή πρέπει να αφορά μόνο αύξηση, ενώ η μείωση του μισθού απαγορεύεται. Έτσι, ο κατώτατος μισθός θα ανέρχεται στα 950 ευρώ μέχρι το 2027. Από τη συγκεκριμένη ημερομηνία και μετά, θα εξεταστούν περαιτέρω αυξήσεις βάσει επιστημονικής πρότασης που συστήνει τη χρήση ενός μαθηματικού τύπου, παρόμοιου με αυτόν που χρησιμοποιούν άλλες χώρες της ΕΕ.
Η Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε επίσης στους τρόπους με τους οποίους η κυβέρνηση σχεδιάζει να στηρίξει τις επιχειρήσεις ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις αυξήσεις του μισθού. Ανακοίνωσε ότι για τη στήριξη των εργαζομένων, εξετάζεται η δυνατότητα μείωσης του μη μισθολογικού κόστους, όπως η μείωση ασφαλιστικών εισφορών, που ήδη έχει διαμορφωθεί σε 5,5 ποσοστιαίες μονάδες τα τελευταία πέντε χρόνια.
Αναφορικά με την απασχόληση στις γυναίκες, τους νέους, καθώς και τις ειδικές ομάδες όπως τα άτομα με αναπηρία και τους συνταξιούχους, η υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη για επιπλέον βελτίωση και στήριξη. Ειδικότερα, θα δοθούν φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις για την προώθηση των γυναικών και των νέων στον εργασιακό χώρο.
Αναφέρθηκε τέλος στις προοπτικές ανάπτυξης του κατώτατου μισθού μέσω ενίσχυσης της προβλεψιμότητας των διαδικασιών, καθώς και της συμμετοχής των κοινωνικών εταίρων στην καθοριστική διαδικασία. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με την κ. Κεραμέως, επιθυμεί να ενθαρρύνει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση στην αγορά εργασίας συνολικά. Το κυβερνητικό σχέδιο έχει ήδη οδηγήσει σε μείωση της ανεργίας από το 18% το 2019 στο 9% σήμερα.
Η κ. Κεραμέως τόνισε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει εστιάσει στην αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος ανήλθε από τα 650 ευρώ το 2019 στα 830 ευρώ σήμερα, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση για κατώτατο μισθό 950 ευρώ το 2027, ο οποίος θα σηματοδοτήσει συνολική αύξηση 46% στην ίδια πενταετία.
Πηγή: newsbomb.gr