Η Πολιτική Κληρονομιά του Παύλου Μπακογιάννη και η Ιστορική Ομιλία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη
Πριν από 35 χρόνια, ο Παύλος Μπακογιάννης, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, έπεσε νεκρός έξω από το γραφείο του στην οδό Ομήρου, μετά την τρομοκρατική επίθεση από μέλη της «17 Νοέμβρη». Το γεγονός αυτό συγκλόνισε τη χώρα και πυροδότησε έντονες πολιτικές αντιδράσεις.

Λίγες ώρες μετά την τραγική είδηση, ο τότε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, προέβη σε μία ομιλία στη Βουλή διάρκειας μόλις 48 δευτερολέπτων, που ωστόσο άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά της. Με δάκρυα στα μάτια, ο Μητσοτάκης ξεκαθάρισε τη σημασία του γεγονότος, λέγοντας: «Είναι μία πολιτική δολοφονία που προστίθεται σε μια μακρά αλυσίδα δολοφονιών που προηγήθηκαν. Αποτελεί σκληρό πλήγμα για τη Νέα Δημοκρατία. Κι αποτελεί δεινή δοκιμασία για μένα και την οικογένειά μου. Πρέπει όμως αυτή την ώρα της μεγάλης δοκιμασίας να σταθούμε όλοι μας όρθιοι. Να προστατέψουμε τη Δημοκρατία και τους Θεσμούς της. Σε ό,τι με αφορά, εγώ μια ευχή έχω να εκφράσω. Να είναι το αίμα του Παύλου Μπακογιάννη το τελευταίο αίμα που χύνεται άδικα σε αυτό τον τόπο».

Τα λόγια του Μητσοτάκη ενέπνευσαν τους παρόντες βουλευτές και πολιτικούς αρχηγούς, ενώ η αποστροφή του για την ανάγκη προστασίας της Δημοκρατίας σε μια περίοδο έντονων πολιτικών παθών είχε βαθύ αντίκτυπο.

Πηγή: newsbomb.gr