Η δύναμη των αριθμών στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ και η νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη
Τα μαθηματικά αποτελούν συνήθως έναν αξιόπιστο δείκτη για τις εκλογικές διαδικασίες, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά την αξία τους στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης διατήρησε τη θέση του προεδρεύοντας του κόμματος μετά τον β’ γύρο των εκλογών, με τα αριθμητικά δεδομένα να αναδεικνύουν τη στατιστική αξία της διαδικασίας.

Κατά τη διάρκεια της εκλογικής αναμέτρησης, παρατηρήθηκε μείωση της συμμετοχής από τον α’ στον β’ γύρο. Ο Χάρης Δούκας για κάθε νέα ψήφο που εξασφάλιζε ο Ανδρουλάκης χρειαζόταν να προσελκύσει 2,5 ψήφους ώστε να κοντράρει τον αντίπαλό του. Συγκεκριμένα, για να έχει αποτελεσματική πρόσβαση, ο Δούκας θα έπρεπε να προσελκύσει 5 ψηφοφόρους για κάθε 2 ψήφους του Ανδρουλάκη.

Η αναμέτρηση απέδειξε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε τη δυνατότητα να αντλεί υποστήριξη από τους ψηφοφόρους που συμμετείχαν στον β’ γύρο, και οι οποίοι δεν είχαν επιλέξει αυτούς τους υποψηφίους στον α’ γύρο. Αυτό αποδείχθηκε από το γεγονός ότι ο δήμαρχος Αθηναίων δεν μπόρεσε να επωφεληθεί από τη μειωμένη συμμετοχή.

Συνολικά, το 2021, στον α΄ γύρο των εκλογών του ΠΑΣΟΚ συμμετείχαν 270.706 ψηφοφόροι, ενώ στον β΄ γύρο η συμμετοχή έπεσε στους 207.658 ψηφοφόρους. Ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε αυξημένη δύναμη, διευρύνοντας την υποστήριξή του από 99.120 σε 139.492 ψήφους.

Πηγή: newsbomb.gr