Πηγές ΥΠΕΞ: Η Ε.Ε. οφείλει να είναι επιφυλακτική κι όχι αφελής στην τουρκική “επίθεση φιλίας”

0
243

Κάτω από το θέμα των “τρεχουσών εξελίξεων” διεξήχθη η συζήτηση για την Τουρκία στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών.

Κατά τη συζήτηση, ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ και ο Γερμανός ΥΠΕΞ,  Χάικο Μάας ενημέρωσαν για τις επαφές που είχαν με τον Τούρκο ΥΠΕΞ.

Κύριο συμπέρασμα από τις επαφές τους ήταν ότι διαφάνηκε διάθεση από πλευράς Τουρκίας για ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων.  Είναι σε αυτό το πλαίσιο, που η Τουρκία φαίνεται να διέκοψε στην παρούσα φάση τις παραβιάσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, που ξεκίνησαν οι διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα, ενώ η Άγκυρα δείχνει να έχει θετική διάθεση για εμπλοκή της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και για επανέναρξη των συνομιλιών, αναφέροντας ότι “δεν είναι δογματικοί” ως προς τον επιδιωκόμενο στόχο των συνομιλιών.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, από τη συζήτηση, προκύπτει μια θετική πρώτη αποτίμηση για τις πρόσφατες δηλώσεις και ενέργειες της Τουρκίας. Όλοι, όμως, τόνισαν ότι η ΕΕ οφείλει να είναι επιφυλακτική και όχι αφελής, αναμένοντας όπως η “επίθεση φιλίας” της Άγκυρας συνοδεύεται από συγκεκριμένα βήματα, με συνέχεια, συνέπεια και σε βάθος χρόνου.

Μέσα στο πλαίσιο της συζήτησης, εκφράστηκε η εκτίμηση ότι η “νέα” προσέγγιση της Τουρκίας ενδεχομένως να οφείλεται στους ακόλουθους παράγοντες: την απειλή των κυρώσεων, την οικονομική κατάσταση στη χώρα και την εκλογή Μπάιντεν στις ΗΠΑ.

Η ελληνική πλευρά τόνισε ότι απομένει να γίνουν απτά βήματα ουσιαστικής προόδου σε θέματα ιδιαίτερου  ενδιαφέροντος για τη χώρα μας, όπως η συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα, το casus belli, η μη συμμόρφωση προς το Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, που αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου.

Πηγή: thepresident.gr