Τίτλος: Παγκόσμιο Βραβείο για την Ερευνητική Ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στην Πρόληψη Μπλακάουντ στα Δίκτυα Ηλεκτρισμού
Η Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) πρόσφατα διακρίθηκε με ένα παγκόσμιο βραβείο από το Τορίνο της Ιταλίας, για μια ερευνητική εργασία που επικεντρώνεται στην πρόληψη «μπλακάουτ» στα δίκτυα ηλεκτρισμού, ως αποτέλεσμα της διείσδυσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Η εργασία αυτή κέρδισε σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, επιλέγοντας ανάμεσα σε 135 υποψηφιότητες από πανεπιστήμια και οργανισμούς διεθνώς.

Το βραβείο που αποδόθηκε είναι το «Top 2% Paper Award» και απονεμήθηκε στο πλαίσιο του 7ου παγκόσμιου συνεδρίου για τα Έξυπνα Συστήματα Ενέργειας και τις Έξυπνες Τεχνολογίες (SEST 2024), που διοργανώθηκε στο Πολυτεχνείο του Τορίνου τον Σεπτέμβριο του 2024.

Η ερευνητική εργασία, με τίτλο «Μεθοδολογία για την εκτίμηση των ιδιοτιμών και των επιπέδων αδράνειας από μετρήσεις», αναπτύχθηκε στο Εργαστήριο Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΤΗΜΜΥ) του ΑΠΘ. Η εργασία ήταν μέρος της διδακτορικής διατριβής του Αχιλλέα Σφέτκου και επιβλέφθηκε από τον καθηγητή Γρηγόρη Παπαγιάννη και άλλους συνεργάτες.

Το κύριο ζητούμενο της έρευνας είναι η αποδοτική ενσωμάτωση των ΑΠΕ στα ηλεκτρικά δίκτυα. Η αυξανόμενη ενασχόληση με τις ΑΠΕ ενδέχεται να προκαλέσει ζητήματα ευστάθειας, ιδίως σε περιπτώσεις ξαφνικών μεταβολών στην κατανάλωση ενέργειας. Η καινοτομία της διατριβής βρίσκεται στον συνδυασμό μετρήσεων, μηχανικής μάθησης και βελτιστοποίησης για τον υπολογισμό κρίσιμων παραμέτρων, οι οποίες επηρεάζουν την ευστάθεια και τον έλεγχο των δικτύων. Η μεθοδολογία που αναπτύχθηκε επιτρέπει στους διαχειριστές να εφαρμόζουν γρήγορες και αποτελεσματικές διορθωτικές ενέργειες, διασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία των δικτύων και μειώνοντας τον κίνδυνο διακοπών ή ολικών σβέσεων.

Η ερευνητική δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.), στο πλαίσιο της «5ης προκήρυξης ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για υποψήφιους/ες διδάκτορες».

Πηγή: newsbomb.gr