Νέες Ρυθμίσεις για τις Απουσίες Μαθητών και Υποχρεώσεις Γονέων και Εκπαιδευτικών
Φέτος, το σύστημα καταγραφής και οι επιπτώσεις των απουσιών των μαθητών έχουν αναθεωρηθεί. Εισάγεται μια ειδική κατηγορία απουσιών για εξαιρετικούς λόγους, όπως ζητήματα υγείας και άλλες καταστάσεις, οι οποίες καταγράφονται χωρίς όμως να προσμετρώνται στον χαρακτηρισμό της φοίτησης. Σε αυτή τη νέα προσέγγιση, οι γονείς έχουν επανέλθει στην υποχρέωση δικαιολόγησης κάποιων απουσιών, οι οποίες δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις 74 κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Σε περίπτωση που οι απουσίες ενός μαθητή φτάσουν τις 114, τότε ενδέχεται να απαιτείται η επανάληψη της τάξης. Βάσει του ΦΕΚ 5130/10-9-2024 (άρθρο 26), οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί φέρουν υποχρεώσεις αναφορικά με τη σωστή καταγραφή και διαχείριση των απουσιών.

Ο υπεύθυνος καθηγητής κάθε τμήματος θα πρέπει να ενημερώνει άμεσα τους γονείς αν ο μαθητής έχει συμπληρώσει 25 απουσίες, δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες. Στην περίπτωση που ο μαθητής απουσιάσει για τρεις συνεχόμενες ημέρες, ο εκπαιδευτικός οφείλει να επικοινωνήσει με τους γονείς για να πληροφορηθεί τους λόγους των απουσιών και να ενημερώσει τη διεύθυνση του σχολείου.

Η ανακοίνωση γίνεται μέσω διαφόρων μέσων, όπως τηλεφωνικές κλήσεις, ηλεκτρονικά μηνύματα ή SMS. Αν οι γονείς δεν είναι διαθέσιμοι για επικοινωνία ή αρνηθούν, η διεύθυνση του σχολείου θα αποφασίσει για τις απαραίτητες ενέργειες, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν την εμπλοκή κοινωνικών υπηρεσιών ή άλλων αρχών.

Για τις απουσίες λόγω υγείας που παραμένουν πάνω από δύο ημέρες, οι γονείς υποχρεούνται να προσκομίσουν βεβαίωση από νοσηλευτικό ίδρυμα ή ιδιώτη γιατρό εντός δέκα εργάσιμων ημερών από την επιστροφή του μαθητή στο σχολείο. Δικαίωμα δικαιολόγησης απουσιών λόγω σοβαρών λόγων αρκεί με την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης από τον γονέα, με αντίστοιχες προθεσμίες. Οι επαναλαμβανόμενες ή συνεχείς απουσίες, χωρίς την άδεια της διεύθυνσης του σχολείου, αναζητούν τους λόγους τους και εξετάζονται με παιδαγωγικές ενέργειες.

Οι μαθητές που έχουν φτάσει το 18ο έτος της ηλικίας τους είναι υπεύθυνοι να γνωστοποιούν οι ίδιοι τους λόγους των απουσιών τους.

Πηγή: newsbomb.gr