Ουκρανία: Νέα αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ είναι καθ’ οδόν για τη Μαριούπολη

0
19

ΑΠΕ

Μια νέα αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ είναι καθ’ οδόν για το Αζοφστάλ, τον τελευταίο θύλακα αντίστασης των Ουκρανών στη Μαριούπολη, προκειμένου να απομακρύνει τους αμάχους που παραμένουν εγκλωβισμένοι εκεί.

«Σήμερα, την ώρα που μιλάμε, μια αυτοκινητοπομπή είναι καθ’ οδόν για να φτάσει στο Αζοφστάλ μέχρι αύριο το πρωί, με την ελπίδα ότι θα παραλάβει τους αμάχους που παραμένουν σε αυτή την ανήλιαγη κόλαση, όπου κατοικούν εδώ και τόσες εβδομάδες και μήνες και θα τους οδηγήσει στην ασφάλεια», είπε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Οργανισμού, αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, Μάρτιν Γκρίφιθς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βαρσοβία.

Μια πρώτη επιχείρηση που οργανώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο από τον ΟΗΕ και τον Ερυθρό Σταυρό επέτρεψε να απομακρυνθούν 101 άμαχοι από το αχανές χαλυβουργείο, όπου κρύβονται πολίτες και οι τελευταίοι Ουκρανοί μαχητές που υπερασπίζονται τη Μαριούπολη. Η αυτοκινητοπομπή αυτή έφτασε την Τρίτη στην πόλη Ζαπορίζια, που ελέγχεται από τον ουκρανικό στρατό και απέχει 230 χιλιόμετρα από τη Μαριούπολη.

Σύμφωνα με τον Γκρίφιθς, ο ΟΗΕ συνόδευσε την Τετάρτη περισσότερους από 340 αμάχους που ήθελαν να φύγουν «από διάφορες συνοικίες της Μαριούπολης».

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε νωρίτερα ότι οι μάχες συνεχίζονται στο Αζοφστάλ, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι θέλει να εξολοθρεύσει τους τελευταίους υπερασπιστές της πόλης, αν και ο ρωσικός στρατός είχε ανακοινώσει ότι προχωρά σε μονομερή κατάπαυση του πυρός από το πρωί.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο, περίπου 200 άμαχοι παραμένουν ακόμη στις υπόγειες στοές του Αζοφστάλ.

Πηγή: thepresident.gr