Ουκρανία: Η χαμηλή στάθμη στον ταμιευτήρα της Καχόβκα μπορεί να επηρεάσει τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

0
21

Η στάθμη του νερού σε έναν ταμιευτήρα στη νότια Ουκρανία πλησιάζει σε επικίνδυνα χαμηλό επίπεδο, μετά την καταστροφή του φράγματος στον υδροηλεκτρικό σταθμό της Καχόβκα και μπορεί να επηρεαστεί η λειτουργία του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, υποστήριξε σήμερα η διαχειρίστρια εταιρεία.

Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για την καταστροφή του φράγματος, από την οποία πλημμύρισε μια μεγάλη έκταση και στις δύο όχθες του ποταμού Δνείπερου.

Ο Ιχόρ Σιρότα, ο γενικός διευθυντής της διαχειρίστριας εταιρείας Ukrhydroenergo, είπε στην ουκρανική τηλεόραση ότι αν η στάθμη πέσει έστω και μία σταγόνα κάτω από το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται σήμερα, θα επηρεαστεί ο πυρηνικός σταθμός αλλά και η υδροδότηση των γύρω περιοχών.

«Πλησιάζουμε σε αυτήν τη νεκρή ζώνη, στα 12,7 μέτρα. Κάτω από αυτό το επίπεδο δεν θα υπάρχει νερό για τις δεξαμενές ψύξης του σταθμού της Ζαπορίζια (…) ή για όλες τις περιοχές», είπε.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανέφερε την Τρίτη ότι ο πυρηνικός σταθμός έχει νερό για την ψύξη των αντιδραστήρων «για πολλούς μήνες», καθώς τροφοδοτείται από μια δεξαμενή πάνω από τον ταμιευτήρα.

Η ουκρανική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας διαβεβαίωσε νωρίτερα ότι η κατάσταση το πρωί ήταν «σταθερή και υπό έλεγχο».

Πηγή: thepresident.gr