Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων στη Γερμανία

0
42
Φωτογραφία Αρχείου. ΑΠΕ

Εκατόν τρεις πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο αναχώρησαν σήμερα από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με προορισμό το Ανόβερο της Γερμανίας. Με τη σημερινή αποστολή ολοκληρώνεται το πρόγραμμα εθελοντικών μετεγκαταστάσεων στη Γερμανία.

Συγκεκριμένα, σε ένα χρόνο αναχώρησαν 2.765 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο από την Ελλάδα στη Γερμανία. Σε αυτούς συγκαταλέγονται 204 ασυνόδευτοι ανήλικοι, 1.035 αιτούντες άσυλο (243 παιδιά με ασθένειες, με τις οικογένειες τους) και 1.526 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες.

Με την ευκαιρία αυτή, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, τονίζει σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου ότι «οι δύο χώρες θα συνεχίσουν την στενή συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης και ασύλου, στοχεύοντας στη δημιουργία μίας πραγματικά κοινής και δίκαιης ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης του νέου ευρωπαϊκού Συμφώνου».

Ο Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα, Ερνστ Ράιχελ, επισημαίνει μεταξύ άλλων, ότι «η κατάσταση στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αλλά και συνολικά στην Ελλάδα απαιτεί ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή των βαρών στην ΕΕ».

Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG HOME) και υλοποιείται σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τη UNICEF και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το ‘Ασυλο.

Πηγή: thepresident.gr