Νέες ρυθμίσεις στο σύστημα κληρονομιών και διαθηκών που αλλάζουν τα δεδομένα
Στη διαχείριση των κληρονομιών και των διαθηκών επέρχονται σημαντικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έρχονται να επηρεάσουν ριζικά όσα γνωρίζαμε έως τώρα. Οι νέες ρυθμίσεις περιλαμβάνουν αναγνώριση δικαιώματος κληρονομιάς για συντρόφους ζωής, περιορισμούς δικαιωμάτων για υπερήλικους γονείς και τη δυνατότητα σύναψης κληρονομικών συμβάσεων.

Η αναγνώριση κληρονομικού δικαιώματος σε συντρόφους που δεν είναι νόμιμοι σύζυγοι αποτελεί μία από τις σημαντικές προοπτικές αυτού του νέου πλαισίου. Μέχρι σήμερα, οι κληρονόμοι περιορίζονταν στην παρέμβαση των νόμιμων συζύγων ή των παιδιών. Τώρα, όσοι έχουν μοιραστεί τη ζωή τους για χρόνια, θα έχουν τη δυνατότητα να κληρονομούν περιουσιακά στοιχεία αν δεν έχουν λάβει ήδη κάποιο με διαθήκη.

Επιπλέον, οι νέες ρυθμίσεις καταργούν το κληρονομικό δικαίωμα υπερήλικων γονέων, αν οι ίδιοι κληρονομούν από παιδιά τους που έχουν αποβιώσει σε ηλικία 80 ετών ή και άνω. Αυτή η αλλαγή έχει στόχο τη δραστική μείωση των βαρών που προκαλούνται από την παροχή κληρονομιάς σε ηλικιωμένα άτομα.

Η δυνατότητα σύναψης κληρονομικών συμβάσεων αποτελεί επίσης μέρος των μεταρρυθμίσεων, επιτρέποντας στους γονείς να καθορίζουν ποιος θα κληρονομήσει τι και ενισχύοντας την ευελιξία στην κατανομή της περιουσίας. Έτσι, οι γονείς μπορούν να επιλέγουν ποιο παιδί θα αναλάβει τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων κι όχι να ακολουθούν τα ποσοστά της νόμιμης μοίρας.

Τα άυλα περιουσιακά στοιχεία, όπως οι εμπορικές μάρκες και τα πνευματικά δικαιώματα, θα αποκτούν νέα ρυθμιστικά πλαίσια που θα επιτρέπουν την ελεύθερη διάθεσή τους. Αυτή η εξέλιξη είναι σημαντική για τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα χρειάζονται την ελευθερία να διαχειρίζονται τα δικαιώματα τους χωρίς περιορισμούς.

Επιπλέον, σημαντικός χρονικός περιορισμός θα θεσπιστεί για το κληρονομικό δικαίωμα σε περιπτώσεις που οι κληρονόμοι δεν δείχνουν ενδιαφέρον για χρόνια. Η νέα ρύθμιση αποσκοπεί στην αποφυγή της κατάρρευσης και απαξίωσης περιουσιών που παραμένουν ανεκμετάλλευτες.

Τέλος, οι διαθήκες θα καταρτίζονται πλέον μόνο ψηφιακά και θα δημοσιεύονται από συμβολαιογράφο. Αυτό αποσκοπεί στην αποφυγή των προβλημάτων που προκύπτουν από τις ιδιόχειρες διαθήκες, οι οποίες συχνά οδηγούν σε νομικές διαμάχες και αδιέξοδα.

Πηγή: newsbomb.gr