Νέες Ευκαιρίες Επιδότησης και Αναβάθμισης Κατοικιών από το 2025
Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, ανακοίνωσε τις λεπτομέρειες για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2025. Οι δικαιούχοι θα έχουν την ευκαιρία να επωφεληθούν από μια επιδότηση που έχει αυξηθεί στο 60% από 40%, με το ποσό ανακαίνισης να φτάνει στα 13.330 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι δικαιούχοι θα πάρουν 8.000 ευρώ, εκ των οποίων το 50% θα είναι προκαταβολή. Εκείνοι που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση δεν θα χρειαστεί να επαναλάβουν τη διαδικασία, αρκεί να αναρτήσουν τις αποδείξεις της ανακαίνισης για να πιστωθεί το ποσό. Ωστόσο, προϋπόθεση είναι το ενοίκιο του διαμερίσματος για τρία χρόνια.

Επιπλέον, από τον Ιανουάριο, θα ξεκινήσει το πρόγραμμα «Αναβαθμίζω το σπίτι μου», το οποίο θα επικεντρωθεί στην ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών. Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 400 εκατομμυρίων ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και θα έχει τη στήριξη των τραπεζών. Οι δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν δάνειο που θα αποπληρωθεί εντός επτά ετών, με ποσά που θα κυμαίνονται από 20.000 έως 25.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για θερμομόνωση, αλλαγή κουφωμάτων, πράσινη στέγη, συστήματα κλιματισμού, φωτοβολταϊκά και άλλες συναφείς εργασίες.

Τέλος, στο πλαίσιο της κοινωνικής αντιπαροχής, είναι προγραμματισμένος ο πρώτος διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου μέχρι το τέλος του 2024. Οι πρώτοι 13 οικόπεδα της ΔΥΠΑ που θα αξιοποιηθούν βρίσκονται στην Παιανία, το Μαρούσι και τη Νέα Ιωνία.

Πηγή: newsbomb.gr