Νέα Υποσχέσεις για Μείωση Επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε πρόσφατα ότι υπάρχει πιθανότητα νέας μείωσης των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Οκτωβρίου στη Σλοβενία. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εξέφρασε αισιοδοξία για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και την επίτευξη του στόχου του 2% που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα.

Η Λαγκάρντ τόνισε ότι παρά την προσωρινή αύξηση του πληθωρισμού στο τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η συνολική εικόνα δείχνει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει σύντομα στον επιθυμητό στόχο. Οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα είναι κατά μέσο όρο 2,5% το 2024, 2,2% το 2025 και 1,9% το 2026.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ επεσήμανε ότι τα νέα δεδομένα που εξετάστηκαν στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου ενίσχυσαν την εμπιστοσύνη για μια έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο, γεγονός που οδήγησε στη μείωση του επιτοκίου της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,5%. Διαβεβαίωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει τα επιτόκια αρκετά περιοριστικά για όσο διάστημα απαιτείται για την επίτευξη του στόχου.

Ωστόσο, η Λαγκάρντ εξέφρασε επιφυλακτικότητα σχετικά με την ανάπτυξη, σημειώνοντας ότι η ανάκαμψη ενδέχεται να αντιμετωπίσει προκλήσεις, αν και αναμένει ότι θα ενισχυθεί με την πάροδο του χρόνου λόγω της αύξησης των πραγματικών εισοδημάτων. Οι πρόσφατες προβολές για την ευρωπαϊκή οικονομία αναμένουν αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,8% το 2024, 1,3% το 2025 και 1,5% το 2026.

Πηγή: newsbomb.gr