Νέα διαδικασία απονομής επικουρικών συντάξεων με περιορισμένες προθεσμίες
Οι επικουρικές συντάξεις θα υποχρεώνονται να εκδίδονται εντός τριών μηνών, ή υπό προϋποθέσεις, έξι μηνών από τις αρμόδιες υπηρεσίες απονομών του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με εγκύκλιο που τοποθετεί χρονικούς περιορισμούς. Αυτή η ρύθμιση έρχεται σε εφαρμογή του τελευταίου Ασφαλιστικού Νόμου (ν.5078/23), ο οποίος αποσαφηνίζει και τη διαδικασία για τη χορήγηση μειωμένης σύνταξης, καθώς και την αξιοποίηση του χρόνου εξόφλησης του ποσού εξαγοράς ασφαλιστικού χρόνου.

Βασική προϋπόθεση για την απονομή επικουρικής σύνταξης είναι η συμπλήρωση τουλάχιστον 15 ετών προϋπηρεσίας (4.500 ημέρες ασφάλισης). Η διαδικασία της ταχείας απονομής (fast track) έχει αναμορφωθεί και πλέον οι επικουρικές συντάξεις δεν θα εξαρτώνται από την ηλικία του δικαιούχου, αλλά θα εκδίδονται το πιθανότερο εντός τριών μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της κύριας σύνταξης. Σε διαφορετική περίπτωση, η αναμονή θα μπορεί να επεκταθεί στους έξι μήνες εφόσον υποβληθεί αίτηση για την επικουρική μετά την αίτηση για την κύρια σύνταξη.

Οι έλεγχοι των αποφάσεων που εκδίδονται ταχέως θα πραγματοποιούνται εντός τριών ετών, αλλά μετά από πενταετία δεν μπορεί να γίνει καμία διόρθωση, ακόμη και αν προκύψουν σφάλματα. Ειδικά όσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις, οι έλεγχοι θα πρέπει να ολοκληρωθούν εντός ενός έτους. Αν παρέλθουν τρία έτη από την έκδοση της συνταξιοδοτικής πράξης, οι έλεγχοι δεν είναι εφικτοί.

Επιπλέον, σε περιπτώσεις που ο ασφαλισμένος δικαιούται μειωμένη σύνταξη από τον κύριο φορέα, η ίδια μείωση θα ισχύει και για την επικουρική, αλλά μόνο για το τμήμα της σύνταξης που αναλογεί μέχρι 31.12.2014, δεδομένου ότι από την ως άνω ημερομηνία ο τρόπος υπολογισμού έχει διαφοροποιηθεί.

Στο θέμα της αναγνώρισης χρόνου ασφάλισης, η εγκύκλιος επισημαίνει ότι, εάν η προθεσμία εξόφλησης δεν έχει παρέλθει, θα εκδίδεται εγκριτική απόφαση έκδοσης επικουρικής σύνταξης. Αν η προθεσμία έχει παρέλθει, ο δικαιούχος θα χρειαστεί να υποβάλει νέα αίτηση για την απονομή της επικουρικής σύνταξης, με το οικονομικό αποτέλεσμα να ισχύει από την ημερομηνία της νέας αίτησης.

Πηγή: newsbomb.gr